Riksbankstoppen: Vi måste ha beredskap för bakslag

Det finns en risk för bakslag trots att inflationsnedgången fortsätter. Det säger vice riksbankschef Anna Breman hos Stockholms Handelskammare på tisdagen, skriver Riksbanken på sin hemsida.
Riksbankstoppen: Vi måste ha beredskap för bakslag - anna-breman-900
Anna Breman, vice riksbankschef. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

”Inflationen har sjunkit tydligt från höga nivåer och inflationsutsikterna ser ljusare ut. Men vi kan inte ta en smidig återgång till låg och stabil inflation för given. Därför behöver vi ha tålamod i penningpolitiken”, säger hon.

Breman noterar att risken för att inflationen biter sig fast på en för hög nivå blivit mindre under de senaste månaderna.

”Som vi kommunicerade vid vårt senaste penningpolitiska möte ska penningpolitiken inte vara mer åtstramande än nödvändigt. Men vi måste ha beredskap för att det kan komma bakslag”, säger hon.

Angående gårdagens inflationsutfall säger hon att det var väntat och i linje med den senaste prognosen.

”Visserligen steg KPIF, men det var väntat och en effekt av volatila energipriser. Den underliggande inflationen fortsatte att sjunka. Helhetsbilden är att inflationen är på väg ner, och det är viktigt att det fortsätter så att inflationen blir varaktigt låg och stabil”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco