Risken för byggstrejk avvärjd

Arbetsgivaren Byggföretagen och fackförbundet Byggnads har kommit överens om ett nytt byggavtal inom ramen för industrins märke på 5,4 procent över 29 månader. Det framgår av ett pressmeddelande från Byggföretagen. Risken för byggstrejk är därmed avvärjd.
Foto: Janerik Henriksson/TT
”Vi har haft som gemensamt mål att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch. Det finns en styrka av att kunna lösa svåra frågor tillsammans. Detta borde kunna ha löst sig utan att använda varsel och hot om strejk. Den verkliga motståndaren är de företag som gör branschen oseriös”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, VD på Byggföretagen.

Ett viktigt resultat av förhandlingarna är att arbetet från parternas gemensamma prestationslönegrupp införs i det nya Byggavtalet. Det innebär en ökad frihetsgrad för Byggföretagens medlemmar, särskilt små och medelstora företag, att få inflytande om planering och arbetsvillkor på arbetsplatsen, framhåller arbetsgivarorganisationen.

Byggarbetare kommer med det nya byggavtalet på plats kommer byggnadsarbetare att få sin nya lön med start den 1 december 2020.

Byggnads varslade den 18 november om strejk i byggbranschen, vilken hade brutit ut idag fredag klockan 10:00 för 1 400 byggarbetare på 87 arbetsplatser runt om i landet.