IF Metalls svar på Elon Musks oväntade utspel: ”Allt annat än lugnt”

Teslas VD Elon Musk sade i natt i en intervju att strejken i Sverige är överspelad. Något som förvånar motparten IF Metall. "Allt annat än lugnt", säger fackförbundets avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Affärsvärlden.
IF Metalls svar på Elon Musks oväntade utspel: ”Allt annat än lugnt” - tesla if metall1
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till vänster. Teslas VD Elon Musk till höger. Foto: Stefan Jerrevång/AP

Den längsta strejken i Sverige på över 80 år befinner sig i något av ett dödläge. Då kastar Elon Musk lite oväntat ved på brasan genom att antyda att konflikten inte är en särskilt angelägen fråga för honom längre.

Det var i en podcastintervju på X med norska oljefondens VD Nicolai Tangen som Elon Musk kommenterade strejken.

”Stormen har dragit förbi på den fronten”, sade Elon Musk då.

Det är en lägesbeskrivning som som fackförbundet IF Metall, kanske inte helt oväntat, har svårt att skriva under på. Sedan oktober förra året har fackförbundet haft strejkåtgärder mot det amerikanska bilmärkets verkstäder i Sverige.

”Det är allt annat än lugnt. Men jag är inte förvånad över att Elon Musk uttalar sig så, det är den retoriken han och Tesla vill använda”, säger fackförbundets avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Affärsvärlden.

Tagit in strejkbrytare

Han uppger att ungefär en tredjedel av de mekaniker och servicetekniker som finns på Tesla i Sverige fortsatt är ute i konflikt. En konflikt som pågått i snart sex månader.

”Vi har en rad sympatiåtgärder som verkar på olika sätt och då försöker Tesla hitta på olika sätt att kringgå det här”, säger Veli-Pekka Säikkälä och fortsätter:

”Det tar in strejkbrytare från utlandet. De sätter upp bulvanföretag för att få skyltar. Det tycker jag låter allt annat än lugnt”, säger han.

Det har inte gjorts några genombrott i förhandlingarna?

”Nej, tyvärr inte. Jag hade önskat att det varit så. Vi har kontakt med Tesla Sverige men vi har inget avtal på gång just nu.”

Så strejken fortsätter?

”Ja, så är det”, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Norska oljefonden äger nästan 1% av kapitalet i Tesla.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.