Mitt i strejkkaoset: Intresset för begagnade Teslabilar störtdyker

Intresset för att köpa en begagnad Tesla har rasat sedan strejken bröt ut i oktober. Det kan Affärsvärlden visa med unika siffror från Wayke, som listar handlarnas begagnade bilar. På bara två månader har sökningarna på Teslabilar mer än halverats.
Mitt i strejkkaoset: Intresset för begagnade Teslabilar störtdyker - TTWEB_INRIKES
Sökningarna på begagnade Teslabilar har mer än halverats under strejken. Foto: Jessica Gow / TT

Det har nu gått åtta veckor sedan IF Metall inledde sin strejk mot Teslas verkstäder och serviceställen. I sympati har andra fackförbund stoppat såväl hamntransporter, som brevutlämning och sophämtning.

Men hur har kundernas sug efter Teslabilar påverkats av de svarta rubrikerna?

För nybilsregistreringar syns det, i alla fall än så länge, inga spår av konflikten. Hittills i år är Tesla Model Y faktiskt Sveriges mest sålda bil och stod för 6% av nya registrerade bilar januari–november.

Men för nya bilar finns det ofta en leveranstid över flera veckor, särskilt för Tesla.

På begagnatmarknaden syns efterfrågan mer direkt – och där har intresset rasat under strejkens gång, kan Affärsvärlden nu berätta.

På förfrågan har annonsplattformen Wayke tagit fram statistik över sökningar och listpriser på Teslabilar.

Wayke hör till de stora sajterna där bilhandlare kan lista begagnade bilar. Antalet besökare uppgår till cirka 1,5 miljoner i månaden.

Har halverats

Elbilar är i tydligt uppåtgående trend och ligger nu runt 10% av sökningarna på Wayke. Tesla stod länge för en betydande andel av sökningarna på elbilar.

När strejken bröt ut den 27 oktober stod Tesla för omkring 35% av alla sökningar på elbilar på Waykes plattform. På två månader har den andelen mer än halverats till 17%. Sökningar som görs på elbilar har under strejken samtidigt legat stabilt runt 10–11% av den totala andelen sökningar.

Av de totala sökningarna på sajten har andelen sjunkit från 3,5% till cirka 1,7% under perioden som strejken pågått.

Inget prisras

Att intresset för Tesla rasat i sökningar återspeglas hittills inte i priserna. I alla fall inte att döma av listpriserna från bilhandlarna. Listpriserna på begagnade Teslabilar har legat stabilt sedan strejken bröt ut. Det gäller såväl Model Y som Model 3.

Under året har priserna på samtliga modeller minskat, men Tesla har också sänkt nybilspriserna.

Läs ocksåFörsäkringsbolagen handfallna i Tesla-konflikten: ”Känns helt sjukt”

Läs ocksåIF Metall utesluter strejkbrytare

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets