Rusning i bitcoin – men spararna är skeptiska

Bitcoin har lyft ordentligt det senaste året. Senast på nyheten om att Kinas president Xi Jinping pratat gott om blockchaintekniken. Men spararna är alltmer kritiska.
Rusning i bitcoin – men spararna är skeptiska - bitcoin-700_binary_6958520.jpg

Kinas president Xi Jinping gick i slutet av oktober ut och talade gott om, och manade till en snabbare uteckling av, den så kallade blockchain-tekniken, som ligger till grund för kryptovalutor såsom bitcoin. Nyheten fick flertalet kryptovalutor att lyfta. Bitcoin rusade med hela 30 procent och handlas nu över 9 000 dollar. Uppgången för året summeras därmed till cirka 140 procent.

Sett till statistiken bland Nordnets sparare har dock antalet ägare av börshandlade produkter med kryptovalutor som underliggande tillgång knappt ökat alls sedan årskiftet. Det skriver Nordnet på sin blogg.

Nordnets sparekonom Frida Bratt tror att det ljumna intresset bland spararna beror på börsläget.

– Bitcoin anses visserligen inte följa makroekonomiska händelser på samma sätt på börsen, och utifrån det kan man hävda att kryptovalutan är en alternativ investering. Men – utvecklingen i bitcoin tycks ofta gå hand i hand med börsens utveckling. Ökad optimism ökar riskviljan, och således även viljan att investera i bitcoin. Därför är det inte självklart hur en investering i bitcoin ska komplettera och bidra till riskspridning i en portfölj. En alternativ mycket volatil investering som många gånger tycks korrelera med börsen är ju rätt svår att kategorisera, säger hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco