Sagax säljer spanska fastigheter för 180 miljoner euro

Fastighetsbolaget Sagax ska sälja 36 fastigheter i Spanien till schweiziska Coop Group för 180 miljoner euro, jämte en ovillkorad betalning om ytterligare 10 miljoner euro.
Sagax säljer spanska fastigheter för 180 miljoner euro - SAGAX
Sagax VD David Mindus. Foto: Jessica Gow / TT / Sagax

De 1o miljonerna betalas i form av köpeskilling, hyresintäkt eller en kombination. Det framgår av ett pressmeddelande.

Coop Group är via dotterbolag hyresgäst i fastigheterna som omfattar 163 000 kvadratmeter uthyrningsbar area. Hyresavtalens genomsnittliga återstående löptid uppgår till 2,8 år. Hyresvärdet beräknas till 11,8 miljoner euro för 2023.

Köpeskillingen överstiger fastigheternas bokförda värde per 30 september 2022 med 15,6 miljoner euro, motsvarande 9 procent. Sagax förvärvade fastigheterna för 149,5 miljoner euro i februari 2020.

Försäljningen genomförs som fastighetsöverlåtelser. Köpeskillingen är inte föremål för justering för latent skatt eller på annat sätt. Transaktionen beräknas medföra en skattekostnad för Sagax om 2,1 till 3,4 miljoner euro. Frånträde beräknas ske under 2023.

”Sagax är en långsiktig investerare men Coop Group vill av strategiska skäl äga fastigheterna. Överenskommet pris och villkor i övrigt bedömer vi är attraktiva för Sagax aktieägare och det är vår ambition att kunna återinvestera köpeskillingen till högre riskjusterad avkastning”, kommenterar vd David Mindus.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco