Säkra med barbariska reliker

Guld och silver må vara ineffektiva som ekonomiska ankare, men som försäkring mot moderna valutaexperiment kan gammaldags käpphästar vara desto mindre dumma.
Säkra med barbariska reliker - veckans-data-nr-33_binary_6966346.jpg

Dagens fiatvalutor ger förutsägbar köpkraftsurholkning. Takten styrs av hur pass villigt en valutas centralbank lånar ut sedelpressen till andra politiska lockelser och ambitioner, som att på keynesianskt manér försöka manipulera upp ekonomisk tillväxt och sysselsättning för att kortsiktigt lindra marknadsekonomins emellanåt smärtsamma pendlande. Givet den svenska kronans urholkning bör även de som ser ädelmetallerna guld och silver som ett miljöförstörande grävande efter en icke-produktiv (utöver begränsad industriell användning) dekorativ samling stenar ändå överväga dem som en försäkringsplacering mot, eller spekulation i, än större finans- och penningpolitisk dumhet. Att västvärlden försöker gasa ifrån överskuldsättningsproblem via ännu mer kreditstimulanser, snarare än produktivitetshöjning och reformer, väger till dumma stenars fördel.

I tabellen listas guld- och silverplaceringar i börsmiljö. Överst ses några av världens största guld- och silverutvinnande gruvbolag, med stor prishävstång såväl upp som ned.

Därefter en kvintett som delfinansierar gruvprojekt genom att skjuta till kapital i utbyte mot framtida produktionsköp (streaming) samt produktionsandelar (royalty) från specifika fyndigheter. De har lägre risk än gruvbolag, men värderas betydligt högre.

Slutligen listas börsnoterade fonder som förvaltar fysiska guld- och silvertackor mot avgift. De ger en rak prisexponering, utan häv.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.