Sälj kursraketen

ANALYS Fortnox kraftiga och lönsamma tillväxt har med rätta premierats av marknaden. Men efter redan fördubblad aktiekurs i år är förväntningarna alltför höga
Sälj kursraketen - raket-affarsvarlden-700_binary_6868309.jpg

SÄLJ Trots att Stockholmsbörsen redan är upp knappa 8 procent i år, en bit in i augusti, finns det som vanligt några aktier som har slagit index flera gånger om. En av dessa är mjukvarubolaget Fortnox, vars börsvärde redan har fördubblats i år. Inräknat årets kursrusning har aktien därmed avancerat över 8 780 procent sedan listningen på NGM 2007, för den som lyfter blicken.

Fortnox har länge handlats till höga multiplar, och just på grund av den höga värderingen tilldelades aktien senast i maj 2018 en vänta-rekommendation på den digitala tilläggstjänsten Affärsvärlden Analys+. Bättre ingångslägen har som sagt inte kommit sedan dess – faktum är att det har varit få bakslag för Fortnox-aktien överhuvudtaget. När både tillväxten och lönsamheten har hållit i sig på höga nivåer sedan bolaget kom till börsen har aktiekursen följt med den fina utvecklingen i bolaget. De fem senaste åren har bolaget haft en genomsnittlig intäktstillväxt på över 35 procent årligen, och en motsvarande hög genomsnittlig rörelsemarginal (ebit) runt 20 procent.

Medvinden för Fortnox, vars huvudaffär är molnbaserade bokföringslösningar, håller i sig. I årets första kvartal växte omsättningen med 38,8 procent med en rörelsemarginal på 28,2 procent. Vd Nils Carlsson skriver i kvartalsrapporten att bolaget har 273 000 kunder på en marknad som uppskattas uppgå till 800 000 små- och medelstora företag i Sverige.

Men kommer bolaget kunna leva upp till marknadens förväntningar, som nu värderar nästa års vinst till 70 gånger pengarna?

Det självklara svaret är nej. Fortnox har ingen unik affärsidé, inga världsräddande patent eller för den delen uttalade expansionsplaner utanför Sveriges gränser. För att hålla i tillväxten på en marknad som lockar till sig allt fler konkurrenter har bolaget i stället investerat i nya framtida intäktsben för de redan befintliga kunderna, såsom lösningar inom faktura, försäkring och eventuellt betalningsförmedling. Det är åtgärder som kräver både tid och pengar från företaget. Skulle Fortnox nya ben lyckas skulle det innebära ett stärkt grepp om den redan lojala kundbasen, men dock till lägre marginaler.

De återkommande intäkterna och den lönsamma tillväxten förtjänar en premie och den värderas bäst med peg-talet, det vill säga p/e-talet i förhållande till vinsttillväxten. Fortnox p/e-tal ligger i dag på 90, vilket är en bra bit högre än ett urval internationella konkurrenter på i genomsnitt 33, enligt Factsets analytikerkonsensus. Men även peg-talet har rusat i väg och ligger nu på nivåer över två på nästa års vinstprognos. För att det höga p/e-talet skulle betala av sig borde peg vara lägre än ett, vilket motiverar en riktkurs runt 112 kronor.

På Affärsvärldens optimistiska prognoser för 2020 omsätter Fortnox över 700 miljoner kronor till en förbättrad rörelsemarginal på 30 procent. Det ger en skuldjusterad ev/ebit-multipel på 37, vilket är lägre än dagens nivåer överstigande 70, men ändå en ohållbar värdering, enligt Affärsvärldens bedömning på ett års sikt.

Affärsvärlden är övertygade om att Fortnox tjänster kommer kvarstå som förstavalet för majoriteten av svenska små- och medelstora bolag, men aktiens värdering har sprungit iväg. Nästa vecka väntas rapporten för årets andra kvartal, och det mesta tyder på att den fina trenden kommer hålla i sig. Men värderingsbågen är alltför spänd – på dessa nivåer finns inte utrymme för den minsta avvikelse från marknadens förväntningar. Sälj och köp tillbaka på nivåer under 120 kronor.

 

Det här är en Affärsvärlden Analys+ exklusiv förpublicering av ett aktieråd från kommande nummer av Affärsvärlden.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.