SBAB: Bolåneräntan toppar i juli – rörligt bästa valet

Riksbanken väntas höja styrräntan med 0,5 procentenheter i februari. En höjning med 0,25 vore bättre, menar SBAB. "Den underliggande inflationen har redan toppat", skriver bankens chefsekonom Robert Boije, i en ny prognos.
SBAB: Bolåneräntan toppar i juli – rörligt bästa valet - boije riksbanken 1200
SBAB:s chefsekonom Robert Boije spår en sänkning av styrräntan i september. Foto: TT

I Riksbankens senaste prognos bedöms styrräntan höjas till 3% för att sedan ligga kvar på den nivån ända till och med 2025.

Den statliga bolånejätten SBAB har dock en annan syn i sin senaste prognos Boräntenytt:

“Vår bedömning är att inflationen kommer att vara väsentligt mycket lägre mot slutet av året och att vi också går in i en lågkonjunktur, vilket talar för att styrräntan behöver sänkas mot slutet av året. Från mitten av 2024 är vår bedömning att styrräntan är nere på 2%”, skriver bankens chefsekonom Robert Boije.

I SBAB:s beräkningar, rensat för effekten av energipriser, så har den underliggande inflationen redan toppat. Det gör att Riksbanken borde ta det lite lugnt med höjningarna och nöja sig med 25 punkter i februari, menar Boije:

“Riksbanken bör vila på hanen”

“Med hänsyn tagen till att hushållen även har justerat sina varukorgar mot billigare alternativ och att det dessutom tar tid för räntehöjningar att få full effekt på inflationen, bör Riksbanken efter räntehöjningen i februari vila på hanen. Vi tror att Riksbanken i februari utifrån sitt vanliga sätt att resonera höjer med 0,5 procentenheter, men att det vore mer ändamålsenligt med 0,25 procentenheter.”

Trots att styrräntan väntas höjas något mer än i föregående prognos har bolåneräntorna över lag justerats ner något i bankens nya prognos. Det beror på att den rörliga bolåneräntan inte har gått upp i paritet med höjningen av styrräntan, men också på att de längre marknadsräntorna har fallit tillbaka. Den rörliga bolåneräntan bedöms nu toppa på 4,2% i juli för att sedan falla tillbaka. De längre bundna räntorna bedöms toppa tidigare under våren.

“Givet vår prognos över bolåneräntor med olika räntebindningstider framstår just nu rörlig ränta (3-månaders) jämte 1 års bindningstid som ekonomiskt mest fördelaktiga. Det bör dock påpekas att prognosen är osäker och att både inflationen och den rörliga räntan med lite otur kan öka mycket mer än vad vi nu bedömer. För den som är mycket orolig och vill gardera sig mot detta, kan en längre bindningstid vara att föredra”, råder chefsekonomen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.