SBAB: Bostadspriserna faller i hela Sverige

Bostadspriserna fortsätter att falla i samtliga regioner. Det visar SBAB:s och Boolis prisindex HPI.
Bostadspriser
Foto: Fredrik Sandberg /TT

I juli föll bostadspriserna över hela Sverige, visar SBAB:s och Boolis prisindex HPI. Prisfallet för lägenheter var störst i Stockholm med 5,1% följt av Stormalmö med 4,5% samt Storgöteborg med 2,7%.

Gällande huspriserna var fallet som brantast i mellersta Sverige där det föll med 6,6%. I norra Sverige föll det 5,2% och i Stormalmö med 4,1%

”Bostadspriserna har nu gått ned kraftigt sedan toppnoteringarna och som mest med 12% på både lägenheter och hus i Stockholmsregionen. Det är nu bara norra Sverige som, trots stora prisfall även där på senare tid, fortfarande visar positiva tal för innevarande år för både hus och lägenheter. Möjligen kan det förklaras av ökande bostadsbrist i kölvattnet av nya stora industrietableringar där”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i en kommentar till siffrorna.

Elpriserna kan komma att påverka

En stor anledning till prisfallen är Riksbankens höjningar av styrräntan, menar Robert Boije. Och trenden ser ut att fortsätta:

”Även om bostadspriserna i stor utsträckning bestäms av förväntningar om kommande räntenivåer, bör vi ställa in oss på ett visst fortsatt prisfall i takt med Riksbankens fortsatta höjningar.”

Men samtidigt finns det ingen anledning för panik, enligt Boije.

”Så länge inte även arbetslösheten börjar öka kraftigt, är jag dock inte så orolig för att det ska bli någon jättedramatik.”

Samtidigt höjer han ett varningens finger för att elpriserna kan komma att påverka huspriserna under årets kalla månader.

”För särskilt villapriserna kan dock kommande elpriser också bli en joker i leken”, avslutar Robert Boije.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.