SBAB: Rekordosäkra bostadsägare

De svenska hushållen är pessimistiska kring hur prisbilden på bostäder kommer att utvecklas. Det visar en undersökning som statliga bolånejätten SBAB genomfört tillsammans med Kantar Sifo.
SBAB:s Robert Boije om hur kriget och börsfallet påverkar bostadsköparna.
SBAB:s Robert Boije. Foto: TT

Undersökningen omfattar totalt 1 100 bostadsägare och dess prisförväntningar på såväl det närmaste året som på tre års sikt.

Totalt 42% spår att priserna faller det kommande året. 16% spår en ökning och 26% spår oförändrade priser. Samtidigt svarar rekordmånga ”vet inte”.

”Vår egen prognos är att bostadspriserna kan komma att falla med drygt 20% från toppen i våras till botten nästa år och i huvudsak till följd av stigande bolåneräntor. Bostadsägarnas förväntningar ligger i linje med denna bedömning”, säger SBABs chefsekonom Robert Boije i en kommentar.

På längre sikt är de svenska bostadsägarna mer positiva. På tre års sikt spår 37% av bostadsägarna stigande priser varav merparten tror på en prisökning på upp till 10%. 15% tror på fallande priser medan 24% spår stillastående priser inom samma tidshorisont. 23% svarar ”vet inte”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets