SBB lägger nytt bud på Entra

Budstriden på det norska fastighetsbolaget Entra går vidare.
SBB:s Ilija Batljan. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

SBB har för avsikt att höja sitt bud på norska fastighetsbolaget Entra till 190 norska kronor per aktie. Det är ett resultat av den due diligence-granskning SBB nu slutfört. SBB har tidigare erbjudit 165 norska kronor per aktie men det budet drogs senare tillbaka.

”Vi är av uppfattningen att vi erbjuder det optimala strategiska valet för Entras intressenter och en attraktiv värdering samt tillförlitligt värde för Entras aktieägare”, säger SBB:s vd Ilija Batljan i ett pressmeddelande.

Beskedet från SBB kommer efter att Castellum i fredags höjt sitt bud på Entra till 185 norska kronor per aktie.

SBB:s andra bud är på 190 norska kronor per aktie. Erbjudandet innebär att 65 procent av vederlaget levereras kontant och 35 procent i egna B-aktier.

SBB kommer även, under vissa villkor, att verka för en notering av bolagets b-aktier på Oslobörsen under 2021.

”Givet både Entras och SBB:s verksamheter och finansiella profiler anser vi fortsatt att en sammanslagning av de två bolagen vore fördelaktigt för samtliga intressenter. Tillsammans skulle vi bli starkare och även bättre positionerade att erbjuda flexibla och konkurrenskraftiga möjligheter för våra hyresgäster och våra anställda kommer kunna hitta intressanta jobbmöjligheter i en större och mer diversifierad koncern”, säger Ilija Batljan.

SBB skriver även att man har ”framskridna diskussioner med en ledande norsk institution”, med betydande fastighetsexponering, som skulle stödja SBB:s strategi”.

En vinnare på budkriget är Balder med Erik Selin i spetsen.

Balder har på kort tid köpt på sig aktier i Entra och var för knappt en vecka sedan uppe i strax över 15 procent.