SCB: Julbordet blir dyrare – priset på sill och lax har rusat

Matpriserna har under det senaste året skjutit i höjden och julmaten är inget undantag - tvärtom. "Mycket på det julbord vi har satt ihop har under 2022 ökat mer i pris än den generella prisutvecklingen", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.
SCB: Julbordet blir dyrare – priset på sill och lax har rusat - julmat

För många innebär julen umgänge, klappar, dryck – och mat. Men julmaten kan komma att svida extra mycket i plånboken i år. Enligt ny statistik från SCB har julmatens prisutveckling gått starkt uppåt.

De varor som har ökat mest i pris är sill, lax och apelsiner. Det sistnämnda har stigit till nästan dubbla priset under det gångna året.

Prisutvecklingen 2022 (till och med oktober)*

Produktgrupp Prisförändring (%)
Apelsiner 97,8
Gravad/rökt laxfisk 35,5
Sillkonserver 28,7
Ägg 24,8
Färsk lax 23,5
Potatis 9,7
Konfektyr (godis) 9,0
Choklad 8,1
Nötter och torkad frukt 7,9
Griskött 7,0
Livsmedel 17,0
KPI 9,0

* Beräknat genom att jämföra prisnivån i december 2021 med prisnivån i oktober 2022.

Källa: SCB

Överstiger generell prisutveckling

Det generella priset på livsmedel har under året ökat med 17%.

Priset på gravad och rökt lax har däremot ökat med 35,5% och priset på sill med 28,7%.  Sill är ett livsmedel som svänger kraftigt i pris under året.

”Mycket på det julbord vi har satt ihop har under 2022 ökat mer i pris än den generella prisutvecklingen för livsmedel, som i sin tur utvecklats snabbare än inflationen”, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Han fortsätter:

”Sill, choklad och gravad och rökt lax brukar bli billigare i december medan priset på griskött och annat godis än choklad brukar gå upp. De senaste åren har priserna på griskött och godis höjts lagom till jul och sedan sänkts i januari”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets