SEB delar ut mer pengar – ska även återköpa aktier

Styrelsen i SEB föreslår en ytterligare ordinarie utdelning om 4,10 kronor per aktie. Dessutom påbörjas ett program för återköp av A-aktier för 2,5 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.
SEB
SEB ska dela ut mer pengar till aktieägarna.

– SEB har genom pandemin bibehållit en stark finansiell position, vilket har möjliggjort för oss att stötta våra kunder genom dessa utmanande tider. Samtidigt överstiger SEB:s kapitalbuffert både myndighetskravet och bankens egen målnivå. När den ekonomiska återhämtningen nu är på god väg och Finansinspektionen har hävt sin rekommendation om restriktioner gällande utdelningar och återköp har styrelsen beslutat att initiera ett aktieåterköpsprogram och att föreslå en ytterligare ordinarie utdelning, säger Marcus Wallenberg, SEB:s styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

I april betalade SEB ut en ordinarie utdelning på lika mycket, alltså 4,10 kronor per aktie. Tillsammans med den nu föreslagna utdelningen motsvarar det cirka 50 procent av bankens nettoresultat för räkenskapsåren 2019 och 2020.

Utdelningen ska klubbas vid en extra bolagsstämma den 12 november. Vid godkännande förväntas utdelningen ske den 19 november, där sista dag för handel inklusive rätt till utdelning blir den 12 november.

Återköpsprogrammet påbörjas 21 oktober och kan pågå som senast till 21 mars 2022.

Tisdagen var en intensiv dag när det gäller nyheter från svenska storbanker. Utöver utdelningsbeskedet meddelade Handelsbanken att de ska lämna Danmark och Finland – något som du kan läsa mer om här.