SEB-ekonom: Börsåret 2022 har startat med flaggan i topp

Det nya börsåret har startat med flaggan i topp, anser SEB:s ekonom Elisabet Kopelman. Men Danske Banks chefsstrateg menar att investerare ska räkna med ett mer "normalt år på aktiemarknaden".
Börsåret 2022
Börsåret 2022 kommer bjuda på en mer normal avkastning, tror Danske Banks chefsstrateg.

Stockholmsbörsen och aktiemarknader runt om i Europa steg under gårdagen. Även i USA steg börserna under gårdagen, noterar SEB:s Elisabet Kopelman i ett morgonbrev. Hon lägger till att både S&P 500 och Dow Jones klättrade till nya rekordnivåer.

”Det saknas knappast orosmoln inför 2022 men på börserna har året startat med flaggan i topp”, skriver Kopelman.

BÖRSÅRET 2022 BLIR MER NORMALT

Men investerare ska nog inte räkna med att börsåret 2022 blir lika starkt som 2021. Den slutsatsen går att dra när Danske Banks chefsstrateg Frank Øland listar tio viktiga händelser och trender under 2022.

Han tror att 2022 kommer att bli ett ”normalt år på aktiemarknaden”.

”Det kanske kan verka tråkigt efter ett par fantastiska år, men tyvärr kan vi inte se fortsatta prisökningar på 20 procent eller mer år efter år eftersom aktier redan är relativt dyra i termer av P/E”, skriver Danske Bank-strategen på Nextconomy.

Företagens vinster kommer öka långsammare i år än i fjol, lägger han till.

Carnegies aktiechef: Rimlig förhoppning att börsen stiger 8-10 procent 2022

”Vi förväntar oss därför att börsen svalnar och ger en mer normal/genomsnittlig avkastning. Ett genomsnittligt år är den verkliga avkastningen på 6,8 procent”, skriver han.

Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg tror snarare på en uppgång på 8-10% under 2022, noterade Finwire under måndagen. Hedberg pekade ut bank som en attraktiv sektor för det första kvartalet – bland annat på grund av utdelningar och stigande räntor. Slutligen trodde aktiechefen att Volvo, Dometic och Bico kan lyfta 2022.

SPÄNNANDE AKTIER 2022

Affärsvärldens analysredaktion har listat 13 spännande aktier inför börsåret 2022. Den artikeln hittar du genom att trycka här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.