SEB: Överdriven kursreaktion i Hoist

Tisdagens negativa kursreaktion på kredithanteringsföretaget Hoists delårsrapport var överdriven.

Det anser SEB Equities som står fast vid sin köprekommendation på Hoist-aktien med en nedjusterad riktkurs på 64 kronor (68).

Aktien var som mest ned med nästan 20 procent under tisdagen, men återhämtade sig och stängde på minus 13 procent.

“Även om tredje kvartalet inte blev det kvartal vi hade förväntat oss så anser vi att externa motvindar var huvudskälet till rapportmissen”, skriver SEB i en analysuppdatering.

Banken sänker dock sina estimat för Hoists justerade vinst med 12 procent för 2019 samt med 10 procent för 2020 och 2021.

“Vi anser att det finns betydande uppsida för estimaten avseende fjärde kvartalet och framåt, men medger att avsaknaden av visibilitet kring kostnadsbesparingsprogrammet skapar osäkerhet på kvartalsnivå”, skriver SEB.

Hoist bommar förväntningarnaResultatet blev klart lägre än väntat för Hoist Finance. 

Den tydligaste risken är enligt banken ifall Finansinspektionen skulle addera kapitalkrav på grund av Hoists värdepapperiseringar, men även vid ett sådant scenario är nedsidan begränsad, heter det i analysen.

Hoist Finance redovisade på tisdagen ett lägre kvartalsresultat än vad analytiker hade räknat med enligt Infront Data, även om man beaktar vissa engångskostnader. Efter tisdagens kursfall på 13 procent har aktien stigit 3 procent på onsdagen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.