Sex frågor: vd Lars Stugemo

Nyligen presenterade du din 62:a kvartalsrapport som börs-vd för HiQ. Hur känns det?

– Det känns jättebra och är faktiskt roligare nu än när vi noterades i april 1999. HiQ har aldrig varit mer relevant för kunder i alla branscher än i dag.

Hur har konsultmarknaden förändrats sen 1999?

– Ganska mycket! De stora drakarna har blivit mer internationella. Många bolag har försvunnit på ett eller annat sätt, som till exempel WM-data, Enea och Teleca. De indiska konsultbolagen flyttade fram sina positioner under telekomkrisen, då lågt pris och outsourcing blev hippt. I samma veva växte konsultmäklarna fram. Sen har kunderna blivit mycket mer mogna att köpa såklart. Och samtidigt har vi som bransch blivit mycket mognare och bättre på att sköta våra olika bolag.

Hur har HiQ utvecklats under denna period?

– HiQ var och är en konsult med rötter inom forskning och utveckling (FoU) och har helt enkelt hållit oss till en affärsmodell som vi är bra på. I dag arbetar vi med allt från FoU till it och är även relevant för marknadsavdelningar som kämpar med de digitala utmaningarna. Fortfarande är det nog så att hälften av det vi gör nu var omöjligt för 3–5 år sedan, eftersom tekniken inte var där.

Ni fick fart på tillväxten igen under första kvartalet, vad ligger bakom?

– Det är framför allt Finland som bidrar med ett mycket starkt kvartal. Förra året var det stökigt i Finland, men vi har en stark förankring inom bank och finans, vilket har underlättat. Även kontoret i Stockholm och på flera andra orter gjorde en bra start på året.

Det var fem år sedan ni köpte ett bolag – har ni lagt förvärv på hyllan?

– Förvärv tittar vi på hela tiden, men prislapparna är fel. Vi köper privatägda bolag, men där är prisförväntningarna för höga givet den operativa risken. Vår prioritet i dagsläget är organisk tillväxt genom nyanställningar och nya kontor. Det är dessutom lättare att nöta in företagskulturen när man växer av egen kraft. Företagskulturen tycker jag personligen är den viktigaste tillgången i ett bolag av vår typ.

Er rörelsemarginal har sjunkit från för konsultbranschen höga 20 procent till 11 procent de senaste tio åren. Vad krävs för att nå ert långsiktiga finansiella mål om 15 procents rörelsemarginal?

– Vi har alltid sagt att vi kommer att se kvartal över respektive under 15 procent samt att 20 procent inte är en uthållig marginalnivå. För tio år sen var vi ett mindre bolag och det var högkonjunktur. Det gick bra för alla våra kunder och kontor samtidigt, vilket skapade en hög lönsamhet. I dag är konjunkturen inte lika stark, det har i princip varit en osäker ekonomi sedan 2009. I Norden har det dessutom varit en enorm omstrukturering inom mobiltelefonindustrin, vilket har påverkat viktiga kunder till oss såsom Ericsson, Nokia och Sony Ericsson. I det korta perspektivet kan vi skruva upp beläggningsgraden ytterligare och självfallet vinna nya spännande affärer.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.