Shekarabi: Spelbolag som inte följer lagen ska kastas ut

Många av de granskade annonserna för spel svarar inte upp mot reglerna för spelreklam, visar en granskning från Konsumentverket. "Nu gäller svensk lag och följer man inte den så kommer man att kastas ut från marknaden", säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Spelreklam som brister i måttfullhet, saknar viktig information, är vilseledande och brister i hur bonuserbjudanden presenteras – det är vad Konsumentverket hittat i sin granskning av spelannonser efter det att den nya spellagen trädde i kraft i januari i år. Myndigheten anser att många av de granskade aktörerna bör se över sin marknadsföring.

Bekräftar bilden

Civilminister Ardalan Shekarabi bekräftar bilden som granskningen visar och säger att det är mot den bakgrunden som disciplinära åtgärder har börjat tas.

– Granskningen visar att vi måste fortsätta fokusera på spelreklam. Det är en stor framgångssaga nu att vi nu har en omreglerad marknad där vi har kontroll över marknaden, vilket är en stor skillnad mot före den första januari, då det var vilda västern, säger Shekarabi.

Enligt Konsumentverket lever många av de granskade annonserna inte upp till regelverket. Bland annat saknas Information om åldersgräns och kontaktuppgifter till en stödorganisation i majoriteten av de granskade annonserna i sociala medier och podcasts, enligt Konsumentverket.

– Man kan inte agera som man gjorde före den första januari. Nu gäller svensk lag och följer man inte den svenska lagen så kommer man att kastas ut från den här marknaden, säger Shekarabi.

Skärpa lagen

Regeringen öppnar för att ytterligare skärpa lagen, med fokus på att begränsa volymen av spelreklam.

– Det är för mycket spelreklam helt enkelt. Det har tillsatts en utredning som har i uppdrag att titta på olika metoder för begräsning. Det kan handla om att upplysa om riskerna, visa hur mycket man förlorat, om var och när spelreklam får sändas. Det kan också vara att marknadsföring av vissa spelformer helt ska kan förbjudas, säger Ardalan Shekarabi.

Förslaget väntas komma nästa år.

En sammanfattning av Konsumentverkets granskning har enligt myndigheten skickats till spelbranschen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här