Här är kvinnors och mäns favoritaktier

Nordnets sparekonom Frida Bratt har tittat på vilka aktier som föredras av män och kvinnor och sett att de bekräftar bilden av att män tar mer risker än kvinnor.
Börsen, aktier, aktiefonder
Foto: Fredrik Sandberg /TT

I listan över mäns och kvinnors aktieval bekräftas bilden av att män tar högre risk än kvinnor, skriver Frida Bratt. Hon menar att statistik från Euroclear visar på att männens aktieägande har varit mer framgångsrikt under just 2021.

Statistik: Kvinnorna slår männen på börsen – ungas avkastning bättre än äldres

”Men huruvida ett större risktagande lönar sig, eller om defensiva aktieval är mer lyckosamma, beror förstås på vilken period vi tittar på. Under 2018, då vi hade ett sämre börsklimat, lönade det sig exempelvis att äga aktier som Axfood och Astra Zeneca. Vilket kvinnor gjorde, och fortfarande gör, i högre utsträckning än män”, skriver hon.

Dock visade statistik från Avanza nyligen på att kvinnor har fått en högre avkastning än män det senaste året. Ser man till nätbankens kunder som endast investerar i aktier har kvinnor varit betydligt mer framgångsrika än män de senaste 12 månaderna. Läs mer här.

Frida Bratt menar vidare att det ändå finns en hel del likheter mellan mäns och kvinnors aktieägande. Såväl Investor, som Kinnevik, Volvo och H&M är en gemensam nämnare.

Här är männens respektive kvinnornas mest ägda aktier hos Nordnet. Listorna är sorterade efter antal ägare hos Nordnet i Sverige.

Mest ägda aktier bland kvinnor på Nordnet: Mest ägda aktier bland män på Nordnet:
Investor Investor
H&M Volvo
Astra Zeneca Volvo Cars
Kinnevik Ericsson
Volvo H&M
Ericsson Kinnevik
Latour Embracer
Castellum Swedbank
Swedbank Evolution
Axfood SBB
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.