Spararna bottenfiskade aktier i november

Ett antal tillväxtfavoriter åkte på rejäla smällar på negativa bolagsnyheter i november, vilket fick spararna att trycka på köpknappen.
Nordnet och Avanzas sparkeonomer
Frida Bratt och Nicklas Andersson. Foto: Foto: Nordnet, Fredrik Sandborg/TT och Avanza.

Trots inflationsoron inledde börsen starkt i november. Vid slutet av månaden skrämde dock den nya virusmutationen omikron marknaden. Dock har börsen (OMXSGI) stigit 2,4% i november och 33% sedan årsskiftet. Spararna har också gjort 477 400 affärer per dag i november. Det är en ökning med 40% jämfört med samma månad i fjol.

”Börsen steg som mest 7% under november tills nyheten om omikron gjorde entré och satte skräck i marknaden som svarade med att sänka Stockholmsbörsen 4%. Det är det enskilt största börsfallet under en handelsdag sedan coronakraschen ifjol, men privatspararna trotsade turbulensen genom att nettoköpa aktier”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson, och fortsätter:

Mest köpt hos Avanza Mest sålt hos Avanza
Sinch Investor A
Evolution ICA Gruppen
SBB B Nordea
Investor B Tesla
Swedish Match Tele2
AstraZeneca Swedbank A
Volvo Cars Byggmax
Industrivärden C Humble Group
Microsoft Telia Company
Nvidia Veoneer

”Börsens riktning framåt kommer troligtvis i stor utsträckning påverkas av informationsflödet kring den nya virusvarianten. Vaccinbolaget Modernas läkemedelschef uttalade sig snabbt om att ett uppdaterat vaccin kan stå klart redan i början av nästa år om det skulle behövas, vilket lugnade marknaden på marginalen. Dessutom aviserade amerikanska centralbanken nedtrappning av sina stödköp. Frågan har legat som ett regnmoln på börshimlen under en tid, men när det väl kom till kritan svarade marknaden genom att lyfta de amerikanska indexen till nya rekordnivåer. Detta var dock innan omikron, så hur centralbanken nu väljer att agera framåt återstår att se.”

Spararna bottenfiskade under månaden

Flera tillväxtfavoriter har stött på motgångar under november, vilket har gjort att spararna tryckt på köpknappen. Hos såväl Nordnet som Avanza toppar Sinch köplistan.

”Många tyckte helt enkelt att fallet på rapporten, som visade på en långsammare organisk tillväxt och kommentarer om prispress, var orimligt stort. Istället såg man ett bra läge att gå in i aktien”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt och fortsätter:

Mest köpt hos Nordnet Mest sålt hos Nordnet
Sinch Hemnet
Investor SKF
SBB Nordea
Evolution Essity
Swedish Match Swedbank
Embracer Boliden
Nibe Telia Company
Hexatronic Coinbase
Industrivärden Epiroc
Sandvik Atlas Copco

”Att köpa i kursfall är ett både bekant och populärt mönster hos Nordnets kunder, även om inte alla kursfall per automatik betyder rea.”

Även Evolution ligger högt på nätmäklarnas köplistor för november.

”Tillväxtbolagen Sinch och Evolution som är favoriter bland privatspararna har ändrat karaktäristikan i OMXS30 sedan de inkluderades tidigare i år. De två börsraketerna har den senaste femårsperioden levererat en betydligt högre avkastning än vad hela OMXS30 levererat de senaste två årtiondena. Framgången har lett till en hög förväntansbild samtidigt som både Sinch och Evolution stött på bolagsspecifika utmaningar under november, med rejäla kursfall som följd. Privatspararna trotsade dock oron och valde att trycka på köpknappen”, säger Nicklas Andersson, och fortsätter:

”Sinch och Evolution attraherade tillsammans 6 av 10 köpkronor under månaden och tillika ett stort antal nya ägare. Evolution som vid ett tillfälle under månaden föll närmare 20% under en enskild dag såg omsättningen snudda 8 miljarder kronor. Det är mer än hela Stockholmsbörsen en varm och solig julidag. Detta resulterade i en förstaplats som den mest omsatta aktien i Europa och den mest handlade aktien på Avanzas plattform”.

Hos Avanza kommer SBB in på en tredjeplats, efter Evolution.

”Intresset för Sinch och Evolution följs av fastighetsbolaget SBB som nu får anses ha blivit en folkaktie. Aktien som stigit närmare 16% under november har tredubblat antalet ägare hos Avanza sedan årsskiftet, och är med sina 117 000 ägare nu den fjärde mest ägda aktien på plattformen”, säger Nicklas Andersson.

Osäkra makroutsikter påverkar säljlistan

På säljlistan hos Nordnet toppar Hemnet, men överlag dominerar bank och industri.

”Verkstad har gått starkt under en stor del av året, men tappat fart under hösten. Nu får vi istället rapporter om lite mer osäkra makroutsikter samtidigt som det blir allt viktigare för investerare att hålla koll på vilka bolag som kan föra vidare ökade kostnader för till exempel råvaror och frakt ut till kund, och vilka som har svårare att göra det”, säger Frida Bratt.

Hos Avanza toppas säljlistan av Investor A, följt av ICA Gruppen och Nordea.

Fondspararna hämtar hem vinsterna i råvaror

”Investors A-aktie steg kraftigt på beskedet att den inkluderats i indexet MSCI Global Standard Index, vari vi redan hittar bolagets B-aktie. Reaktionen var rimligen mer flödesdriven än beroende av fundamentala faktorer. Många sparare tackade för kaffet efter en uppgång på över 12% som mest. En intressant spaning är dock att B-aktien välkomnade lika många nya ägare som A-aktien sade adjö till. Det är ett mönster vi sett historiskt där många privatsparare väljer att rotera mellan de två aktieslagen beroende på kursskillnad”, avslutar Nicklas Andersson.