Intervju Handelskrig
Experten: Därför rusar svenska börsjättarna på Japans avtal
"Marknaden drivs upp av förhoppningarna om ett handelsavtal mellan EU och USA", säger Karl Hedberg, aktiechef på DNB Carnegie.

Ett handelsavtal har kommit på plats mellan USA och Japan som pressar ner handelstullarna mot Japan från 25% till 15%. Avtalet gäller även fordonssektorn, och på börsen syns tydliga uppåtrörelser.
DNB Carnegies aktiechef Karl Hedberg säger att det idag är optimismen som styr på börsen. I Asien når Tokyobörsen ett nytt årshögsta. Och i Europa drivs börserna uppåt av förhoppningar om att få ett liknande handelsavtal på plats – innan Trumps tullhot på 30% förverkligas.
“Det gör att det blir ett glädjerus på marknaden”, säger Karl Hedberg.
Förhoppning driver börsen uppåt
Tokyobörsen påverkas mest av handelsavtalet och har stigit 3,5% under dagen. Men i övrigt är det framförallt Stockholmsbörsen som sticker ut, säger Karl Hedberg.

Under dagen har Stockholmsbörsen stigit med 1,4%.
“Det är kopplat till att vi har många exportbolag och konjunkturkänsliga bolag som en stor del av index. Går det bra för dem så får det en tydlig koppling direkt till marknaden”, säger han.
En tullsats närmare 15% istället för 30% kommer inte pressa förtagens lönsamhet för mycket eller ta bort efterfrågan helt och hållet, menar Karl Hedberg. Skillnaden är inte så stor mot nuvarande 10-procentiga tullar.
“Jag tror att det är nivåer som marknaden kommer att tycka är okej och kan hantera. Det lämnar fortfarande utrymme till en okej vinsttillväxt”, säger aktiechefen.
USA-marknad viktig för Volvo
Branschen som vunnit mest på dagens handelsavtal är fordonssektorn. På Tokyobörsen var japanska Toyota brant uppåt med 14%, och Honda lyfte 11%.
“De japanska fordonstillverkarna tar rejäla kliv uppåt, men även för svensk del har vi Volvo Cars som tar ett rejält kliv uppåt idag”, säger Karl Hedberg.
Volvo Cars är en av aktierna inom sektorn som gått allra starkast under dagen. Hittills har den stigit med 15%. Lastbilsjätten Volvo är samtidigt upp drygt 5%.
“Bolag som tydligt har USA som sin stora marknad är de som får mest påverkan och störst kursreaktion. Volvo Cars är ett sådant bolag som har den amerikanska marknaden som väldigt betydande och viktig”, säger han.
Andra exportsektorer lyfter
Andra sektorer som påverkats positivt efter att handelsavtalet kommit på plats är samtliga sektorer med en export som har en konjunkturkänslig efterfrågan. Till exempel alla verkstadsindustribolag, säger Hedberg.
Atlas Copco som har en stor del av sin omsättning från USA gick starkt upp när börsen öppnade imorse.
Även konsumentinriktade bolag som Electrolux, Thule och Nibe gynnas.
“Det blir mindre konjukturrisk kopplad till efterfrågan. Med en sannolik uppgörelse kring hanterbara tullnivåer finns förutsättningar för de här bolagen att kunna behålla vinster på nuvarande nivåer”, säger Karl Hedberg.
Läs också
Uppgifter: EU förbereder tullsvar på 100 miljarder euro
Analytiker om USA-satsningen: Astra Zeneca säger ”please, don’t hurt us”
Verkstadsjättar planerar mer produktion i USA efter Trumps tullutspel
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.