Spararna bygger kassa och köper energifonder under invasionen

De stigande råvarupriserna lockar Avanzas sparare till energifonder. Men fonderna toppar köplistan till stor del på grund av utflödena ur andra fondkategorier. Det säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.
Nicklas Andersson på Avanza om att spararna lockat av energifonder.
Nicklas Andersson på Avanza om att spararna lockat av energifonder. Foto: TT och Avanza

Avanzas sparare gjorde 95 500 fondaffärer per dag i februari, 15% färre än samma månad i fjol. Enligt Avanzas sparekonom Nicklas Andersson gör också den sen stora osäkerheten på börsen att många sparare drar ned på risken. De säljer av fonder i större utsträckning och parkerar istället sina pengar vid sidlinjen. Dock är det löpande månadssparandet intakt, menar han.

”Februari blev en nattsvart månad för de globala börserna på grund av invasionen av Ukraina. Kriget har bland annat lett till kraftigt stigande priser på råvaror där oljan, som noterar sin högsta nivå sedan 2011, lockar spararna till energifonder”, säger Nicklas Andersson i ett pressmeddelande.

Mest köpta Mest sålda
Energifonder Sverigefonder
Råvarufonder Teknikfonder
Latinamerikafonder Finansfonder
Ädelmetallsfonder Gröna energifonder
Mellanösternfonder Nordamerikafonder

Samtidigt visade spararna intresse för energifonder.

”Amerikanska oljepriset skrev in sig i historieböckerna i april 2020 då priset föll till minus 37 dollar per fat. Skälet var att det producerades mer olja än vad som konsumerades, samtidigt som lagringskapaciteten var en trång sektor. Nu har priset rusat till över 113 dollar fatet och närmar sig rekordnivån 146 dollar fatet som noterades i juli 2008. Den kraftiga uppgången har lockat många sparare att köpa energifonder som i stor utsträckning investerar i oljebolag”, säger Nicklas Andersson.

Han pekar dock på att energifonder främst toppar köplistan på grund av att andra fondkategorier noterar utflöden.

”Under en mer normal börsmånad hade dessa fonder inte ens kvalat in på köplistan”, fortsätter Nicklas Andersson.

Även råvarufonder och Latinamerikafonder kvalar in på köplistan. Samtidigt är Sverigefonder månadens mest sålda fonder.

”För första gången under överskådlig tid hamnar Sverigefonder högst upp på säljlistan. Den rimliga förklaringen är troligtvis att det är den kategorin som flest kunder normalt sett favoriserar, varpå den även får störst utflöden när börsen surnar till och kunderna drar ned på risken. Här är sannolikheten stor att vi får se en återkomst till köptoppen när börsturbulensen avtar i styrka”, säger Nicklas Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco