Spararna lockas åter av aktiefonder

Efter två månader med uttag visade aktiefonder åter ett nettoinflöde i oktober. Det skriver Fondbolagens förening.
Börsen, aktier, aktiefonder, blankade
Foto: Fredrik Sandberg /TT

Fondförmögenheten i Sverige ökade med drygt 155 miljarder kronor i oktober och uppgick till 6 513 miljarder. Fonder noterade ett nettoinflöde på 7,7 miljarder kronor.

I oktober steg Stockholmsbörsen med drygt 5% inklusive utdelningar och aktiefonder såg nettoinsättningar på 2,6 miljarder. Störst var insättningarna i globalfonder och Nordamerikafonder, följt av Rysslandsfonder och Sverigefonder.

Hittills i år uppgår nettosparandet i fonder till totalt 120,7 miljarder kronor, varav 68,9 miljarder i aktiefonder. Av aktiefonder har globalfonder och Sverigefonder sett de största nettoinsättningarna under året, med nettoinsättningar på 43 respektive 24 miljarder kronor.

”Efter två månader med negativt nettosparande i aktiefonder ser vi att riskaptiten är tillbaka bland de aktiva spararna. Årets populäraste aktiefondkategorier, global och Sverige, fortsätter attrahera kapital. Noterbart för oktober är dessutom ett relativt stort nettosparande i Rysslandsfonder, som tack vare bland annat rusande råvarupriser även seglat upp i avkastningstoppen för året”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.

Långa räntefonder uppvisade under oktober ett nettoinflöde på totalt 0,9 miljarder kronor, varav 0,6 miljarder tillföll företagsobligationsfonder. Hittills i år har totalt 15,4 miljarder nysparats i långa räntefonder och av detta har 1,1 miljarder gått till företagsobligationsfonder.

Blandfonder såg också inflöden under oktober, på på 3,6 miljarder. Dock gjordes det nettouttag från korta räntefonder på 0,6 miljarder kronor.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.