Sparekonomens varning: Krypto är inte en trygg hamn

Bitcoin har haft en stark start på året - den starkaste sedan 2012. Men trots en rusning på över 20 procent sedan årsskiftet höjer Nordnets Frida Bratt ett varnande finger. "Jag värjer mig bestämt mot att bitcoin skulle vara en trygg hamn", säger hon.

Kryptovalutan bitcoin har rusat sedan årsskiftet, med över 20 procent och många förklarar rusningen med att bitcoin ses som en alternativ investering i tider av geopolitisk oro – där konflikten mellan USA och Iran med USA:s dödliga attack mot toppmilitären Qassem Soleimani i fokus. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, vill dock varna för denna syn på bitcoin.

– Jag värjer mig bestämt mot att bitcoin skulle vara en trygg hamn. Under perioder av god riskaptit på börsen har vi kunnat se hur bitcoin stigit i värde och placerarnas intresse för kryptovalutan ökar, säger hon.

Antalet Nordnet-kunder som handlar produkter exponerade mot bitcoin har också ökat med 20 procent jämfört med januari 2019.

– Just nu tycks riskaptit och känslan av FOMO vara omättlig, säger Frida Bratt, och fortsätter:

– Man ska inte se bitcoin som en alternativ placering som inte korrelerar med börsen, för det tenderar den generellt sett att göra. Kasten är tvära i kryptovalutor och som investerare i exempelvis bitcoin trackers ska man absolut inte se krypto som en trygg hamn.

Även Johan Javeus, chefsstrateg vid SEB, har tidigare gått ut och påpekat att investerare inte bör se kryptovalutan som en säker hamn.

– Att kryptovalutor generellt beter sig som en trygg placering vid oroliga tider får man ta med en stor portion salt, säger han till TT, och påpekar att grundtanken med en trygg investering är att den är stabil och går snabbt att sälja.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.