Spekulera i strukturaffär

Metallpulvertillverkaren avskräcker med sitt beroende av bilindustrin. Men generationsskiftet hos storägaren gör aktien till en spännande investering.

Industrivärden har på senare tid bit för bit ökat sitt ägande till över 10 procent i Höganäs. Investmentbolaget är numera näst största ägare efter Ulf G Lindén med bolag. Efter uppflaggningen i mars i år steg kursen kraftigt men under sommarmånaderna har aktien sjunkit till tidigare nivåer. Affärsvärlden anser att det nu är rätt tidpunkt att kliva in i aktien.

Förenklat uttryckt tillverkar Höganäs presspulver som används vid tillverkning av delar till bilar. Pulver är billigare än konkurrerande metoder som smides- eller gjutteknik. Historiskt har metallpulver varit en mycket lönsam produkt för Höganäs som är störst i världen inom sitt område. Sedan början av år 2000 har dock bolaget haft svårt att leva upp till 1990-talets rörelsemarginaler på över 24 procent. I fjol var siffran 10 procent.

Skenande metallpriser, prispress men också det faktum att Höganäs år 2000 investerade stort i anläggningar i USA är viktiga förklaringar. Timingen för USA-entrén var inte den bästa. USA-marknaden som tidigare mest bestod av stora bilar, och därmed en hög andel metallpulver, har plötsligt alltmer börjat favorisera japanska småbilar med mindre pulverinnehåll.

Men nu ser det ut som om Höganäs USA-fabriker får allt bättre beläggning. Medan metallpulverförsäljningen i USA både i fjol och i år fallit med över 7 procent ökar svenskarna sin försäljning. En orsak är att Höganäs fortfarande håller på att slå sig in på marknaden och att kunderna vid modellbyten gärna plockar in nya leverantörer.

Tvärtemot tidigare prognoser är även Europa på väg mot tillväxt. Det är goda nyheter för Höganäs som är störst i Europa på metallpulver och därmed har bättre möjligheter än i Nordamerika att styra över priset. Bolaget har dessutom blivit kvickare på att anpassa sina priser till rådande metallpriser. En viktig åtgärd med tanke på att varje fördröjning kostar stora pengar i en marknad då metallpriserna ökar.

Förutsättningarna för att bolaget ska kunna öka både tillväxt och lönsamhet bedöms som goda. Lägg till att nya användningsområden för metallpulver kan ge en rejäl skjuts åt den organiska tillväxten. Men utvecklingen av nya produkter kommer att ta tid.

Ett frågetecken är Höganäs strategi i Kina där bolaget driver en fabrik. Medan konkurrenterna satsar på att bygga ut överväger svenskarna i första hand att exportera från sina anläggningar på andra håll till den kinesiska marknaden. Först ska ledig kapacitet utnyttjas inom koncernen, lyder resonemanget hos Höganäs. Om strategin håller i längden är tveksamt. Redan kan viktiga marknadsandelar ha gått förlorade.

Mest spännande är dock det pågående generationsskiftet hos ägarfamiljen Lindén. Efter att Ulf G Lindén framgångsrikt förvandlat bolaget till en internationell koncern har dottern Jenny Lindén Urnes tagit över familjens styrelseplats. Om hon verkligen kommer att ta kommandot är oklart. Det är tänkbart att familjen Lindén tillsammans med Industrivärden håller på att snickra ihop en strukturaffär för att lösa successionsfrågan. En sådan affär skulle kunna handla om ett samgående med någon av de amerikanska konkurrenterna. Även Sandvik har tidigare nämnts som en möjlig köpare till Höganäs. Räkna med att det kommer att hända något.

Som börsplacering har Höganäs-aktien varit en trist historia de senaste fem åren. Aktiemarknaden har varit skeptisk till att bolaget ska få i gång vinsttillväxten. Affärsvärlden anser dock att utsikterna för ökade vinster är bättre än på länge. Det gäller särskilt som bolaget lagt stora investeringar bakom sig och nu kan se fram emot stadigt förbättrade kassaflöden. Osäkerhetsfaktorer förblir dollar och metallpriser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets