SPEL OCH DOBBEL: Börsen, toto eller bingolotto?

Affärsvärlden granskar investeringar i aktier, roulette, pokeroch annan hasard.

Den som satsar sina pengar i det här bolaget, kan lika gärnasätta pengarna på Solvalla, brukar surmulna analytiker då och dåkonstatera i sina företagsvärderingar. I förra veckans nummer avAffärsvärlden jämfördes prisdiskussionerna i skogsbranschen medpokerspel. Ekonomijournalister och placeringsstrateger älskaratt använda dobbelmetaforer i sina kommentarer.

Med all rätt, kanske. Den som lyssnar till spekulantsnacket påinternets börstipssidor eller kring ett slumpmässigt valtbankkontors börsskärmar kan lätt få intryck av att det är hästareller roulettkulor som diskuteras.

Handen på hjärtat, käre läsare: visst har du någon gång hört attett visst bolag kommer att gå bra i nästa vecka enligttillförlitliga uppgifter som någon bekant fått från hästens egenmun?

Sålunda övertygade om att en stor del av de finansiellamarknaderna drivs av samma instinkter som annat spel och dobbel,beslöt Affärsvärlden att granska börsplaceringar och andraspelformer: Bingolotto, Black Jack, Poker, Roulette och Toto.Undersökningen utgår ifrån svenska förhållanden. Således liderplaceringsformer som Roulette och Poker av vissa institutionellabegränsningar i avkastningen. Hasardspel i alla dess skepnaderbegränsas hårt av bland annat bank-, fondhandels- ochlotterilagarna.

Resultatet av granskningen framgår av tabellen härintill. Somsynes finns det stora likheter mellan investeringsformerna. Denförsta frågan en dynamisk investerare bör ställa sig är förstås:hur stort är kravet på egen kapitalinsats? Kraven är i principsmå oavsett spelform. Däremot gör fondkommissionärernas fastakostnader att investeringar i mindre storleksordning än entusenlapp måste betecknas som tveksamma.

Nästa avgörande rör syftet med investeringen. Är det att snabbtfå ihop pengar för att lösa lånen på bostadsrätten? Pockarvårkänslorna på en ny öppen sportbil eller handlar det snarareom att trygga din pension? Eller – och detta är ett viktigtställningstagande – är du egentligen ute efter spänningen som ärförknippad med investeringen? Vinstchanserna väger tungt ianalysen. Roulette och Black Jack lider av avgörandebegränsningar. Enligt tillförlitliga bedömare skall det till ettstort mått av skicklighet och tur i god förening för att någon -proffsen inräknade – skall kunna tjäna mer än 2000-5000 kronorunder en kväll. Det beror på att insatserna är maximerade.

Man kan också sätta ett stort frågetecken i kanten förplaceringar i pokerspel. Detta bedrivs ju som regel i mindresällskap där de ingående spelarnas privatekonomi avgör storlekenpå avkastningen. Därför har också pokerspelets insatsstorlek ochvinstmöjligheter klassificerats som enligt överenskommelse itabellen.

Hävstången i investeringen är ytterligare en väsentlig faktor ibedömningen. Den står naturligtvis i direkt proportion motspeloddsen. Chanserna att vinna högsta vinsten på bingolotto ärförsvinnande små och därför är också utväxlingen i enlottinvestering avsevärd. Den som tjänar några miljoner kronorpå en trettiokronorsinvestering har i regel all anledning attkänna sig nöjd. I det trista spelet börsinvesteringar ärsituationen den omvända. Den bästa prognosen för en aktiekurs imorgon är att den står lika högt som idag. Å andra sidan falleraktier sällan så dramatiskt i värde från lördag till söndag sombingolotter.Är det spänningen du är ute efter, eller vill duveta att just dina spelkunskaper är det som avgör?

Om spänningen väger tyngst är spelformerna likvärdiga. (SeKunskapsgenomslag i tabellen) Den som själv vill ha ett fingermed i spelet utan att besitta övernaturliga instinkter förlottbedömning kan däremot räkna bort bingolotto. Roulette skalläven det vara ett slumpartat spel. Möjligen kan en riktigtskicklig statistiker avgöra om fördelningen i det aktuellahjulets utfall är skev eller normal och på så sätt tjäna enextra slant. Även om slumpen spelar stor roll, är såväl BlackJack som poker spelformer som kräver sin man. En skickligspelare vinner (i längden) alltid över den som enbart förlitarsig på fru Fortuna. Även här har den som är bevandrad isannolikhetskalkyler ett försteg. I poker är förmågan att bedömade andra spelarnas kroppspråk och andra signaler ocksåfundamental.

Precis som i aktie- och optionsaffärer kan en opåläst spelaretjäna pengar på toto, men förtjänsten av att ha någon insikt ibalans- och resultatredovisning, eller hästar och kuskar görändå att kunskapen måste sägas ha ett avgörande inflytande påavkastningen.

AVBRÄNNINGAR AVGÖRSom den regelbundne läsaren av Affärsvärldens PrivataPlaceringar vet, är ju roten till alla misslyckade placeringarinte oddsen i sig, utan avbränningarna på vägen. Enstakaprocentenheters skillnad mellan fondförvaltares avgifter kan geavsevärda skillnader i lönsamheten på sikt.

Här kommer svagheten i många spelverksamheter i dagen:Förlusterna på vägen mellan förlorare och vinnare är orimligtstora, nämligen. I Bingolotto försvinner så mycket som 55procent av insatserna på vägen.

Uppskattningarna för Black Jack och Roulette varierar en smulamen kvalificerade bedömare räknar med att 45-50 procent avomsättningen stannar hos banken. Statistiskt sett borde utfalletvara bättre, å andra sidan närmar sig den kumulativasannolikheten för att förlora hela insatsen på Roulette ett julängre spelkvällen lider, eftersom den förväntade avkastningenär negativ i varje omgång. Totoplaceraren förlorar 35 procent avsina insatser till bransch, skattemyndigheten och ATG-ombuden.Aktie- och optionsmarknaderna är effektivare, men så ärkonkurrensen i finansbranschen hårdare än den är på spel ochlotterier.

För att bilden skall bli riktigt rättvis fordras dock en sistakomponent: beskattningen av vinster. Här är situationen denomvända: Bingolottovinster är, liksom totoförtjänster heltskattefria hos den enskilde vinnaren. Aktie- och optionsvinsterhamnar däremot under reavinstbeskattningen. Poker, Roulette ochBlack Jack är i praktiken skattefria, även om skattemyndighetenformellt sett önskar lägga vantarna på överskott ihobbyverksamhet med karaktär av näringsverksamhet. Vad blir dåslutsatsen ur placeringssynvinkel? Ja, för den som är ute efterett rättvist förhållande mellan risk och avkastning är aktieochoptionsmarknaderna oslagbara.

Men om jag är intresserad av spänning också? Skall jag köpa enaktie i Klippan eller en bingolott? En aktie i Kinnevik eller enkväll vid ett vänskapligt pokerbord? Lap Power B eller 36 raderpå V75?Valet är inte lika givet. Varför inte låta tärningenavgöra? Lite tumme med slumpen måste man ju ha i allplaceringsverksamhet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.