Står pall skapligt i börsoron
Under den senaste treveckorsperioden har Stockholmsbörsens breda OMXSGI index tappat dryga 7 procent. Fullinvesterade Nordiska Värdeportföljens positionering mot defensiva lågvärderade bolag har klarat sig betydligt bättre, med ett värdetapp på knappa 2 procent. Förklaringen är defensiva bolagscase, där flertalet av de tio innehav som tappat i värde tappat mindre än index och två innehav ökat i värde. Räknat sedan starten i mitten av december i fjol är portföljens totalavkastning nu 16,9 procent, eller dryga 14 procentenheter bättre än index.
De senaste veckornas största positiva avvikelse mot Stockholmsbörsen stod portföljens näst största innehav i danska smyckesjätten Pandora för. Utlösande var nya rykten om riskkapital som visar intresse för att köpa ut Pandora från Köpenhamnsbörsen. Ryktena är ännu obekräftade och Pandora har avböjt att kommentera för bland annat Bloomberg. Senaste nytt i affären är lanseringen av 2018 års andra nya smyckeskoncept Reflexions, ett armband med berlocker som är plattare än de som Pandora arbetat med tidigare.
Att Pandora är en potentiell utköpskandidat håller Affärsvärlden med om. Börsens tillväxttvivel och kurspress har tagit ned den högavkastande varumärkesplattformen till blott 7 gånger rörelseresultatet samtidigt som bolaget återköper aggressivt. Då behövs dock inget utköp för att avkastningsutsikterna ska förbli riktigt goda om tvivlen skingras. Affärsvärlden står fast vid sin positiva syn och låter 23 procent av portföljvärdet arbeta i Pandora.
Portföljens största innehav Eolus Vind (27 procents portföljvikt) har inte klarat sig mycket bättre än börsen de senaste veckorna. Givet att bolaget uppvärderats rejält på kort tid skulle en större vinsthemtagningsrekyl inte överraska. Affärsvärldens position är dock baserat på optionsvärdena i Eolus gigantiska projektportfölj och de värdena kvarstår. Senaste större bolagsnyhet är ett finansieringsavtal på drygt en miljard kronor med Swedbank som säkrar projektfinansiering för fyra år framåt – ett avtal som kan bli värdefullt om det kommer en ny våg av finansieringsfrossa.
I systercaset Arise (6 procent) har finansmannen och Catella-ordföranden Johan Claessons bolag ökat till över 20 procent av aktiekapitalet. Arise har även meddelat planer på en kapitalmarknadsdag den 9 november med bland annat framåtblickande strategikommentarer på agendan.
Norska försäkringscaset Insr (4 procent) fortsätter sin turnaroundresa. Senaste nytt är att bolaget vill börja emittera så kallat tier 1-kapital, en slags hybridkapital som förenklat sänker finansieringskostnaderna. För de vanliga stamaktierna ökar då såväl risken som avkastningsmöjligheterna. Om Insr lyckas emittera tier 1 är det ett tecken på att institutionella investerare blivit mer positiva kring bolagets anseende, riskkontroll och mognadsgrad.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.