”Staten är inte intresserad av Telia”
Det sägs ibland att kvartalsrapporterna för tredje kvartalet är årets tråkigaste eftersom de sammanfattar sommarmånaderna. Men vad håller du koll på under rapportfloden?
– Jag håller koll på förväntningarna, som jag anser är för höga generellt. Och sedan håller jag koll på hur höga bolagens egna förväntningar ser ut att bli nästa år. Inför rapporterna ansåg jag att kvartalsrapporterna borde bli en väckarklocka. I takt med att de kommit har jag haft lite rätt och lite fel, som vanligt. Men bland industribolagen är det uppenbart att deras resultat påverkas av den låga kronan. Drygt 10 procent av resultatet, nu senast i Atlas Copco, härstammar från den svaga kronan. Industri- och verkstadsbolagen ser starkare ut än de egentligen är.
Vad säger du om prognoserna framåt?
– Vi tror att förväntningarna kommer att skruvas ned, och så har också skett på flera håll. Vi såg att Volvo skruvade ner Europaförsäljningen, så gjorde även Assa Abloy som också är mer osäkra på den europeiska marknaden.
Innan rapportsäsongen drog i gång sa du att du håller lite extra koll på Tele 2 och Telia.
– Ja, Telia är mer intressant vad gäller kostnadssidan. Frågan är om bolaget kommer att lyckas med de besparingar som de har sagt att de ska göra. Tele 2 har haft höga förväntningar på tillväxt. Båda bolagen har också höjt priserna på mobilsidan i Sverige. Det har gett effekt och borde höja såväl lönsamhet som intäkter. De levererade bra siffror, sedan är det mycket annat som stökar på Telia. Det känns högst oklart varför de skrotar sitt återköpsprogram, även om man vill skapa ett nytt manöverutrymme för ny vd. Jag förstår att aktien föll på den nyheten. Det är problematiskt, eftersom de har kommunicerat detta så luddigt.
Telias storägare staten har sparkat Telias ordförande Marie Ehrling – vad kan det bero på?
– Staten har inte varit särskilt intresserad av att styra Telia, de har numera ingen representant i styrelsen. Jag tror att det handlar om TV4-spåret. Ett alternativ är att man bryter upp avtalet som den förre vd:n Johan Dennelind och ordförande Ehrling drev igenom, mot statens vilja. Köper de TV4 måste staten lämna, men de vill ju inte lämna om de inte får med sig infrastrukturdelen för rikets säkerhet. Att Lars-Johan Jarnheimer föreslås efterträda Ehrling på ordförandeposten är ett bra alternativ. Han har inget plumpfritt förflutet men har kunskap och kompetens från branschen, då han har varit vice vd för Comviq och vd för Tele 2.
I media har det spekulerats i att ordförande fick gå eftersom det var krav från den nya vd:n i Telia?
– För det första får ju en vd inte ställa sådana krav, för det andra tror jag att det snarare handlar om hur Telia ska se ut framåt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.