Stigande riskaptit – hit flockas spararna

Efter den skakiga inledningen av börsåret har riskaptiten nu ökat och spararna rusar till köpknappen. Det säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson, som listar månadens mest populära aktier.
Nicklas Andersson och Avanza ser att kunderna köper i Saab just nu..
Nicklas Andersson berättar vilka aktier som Avanzas kunder köper och säljer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT och Avanza

Nedgången på Stockholmsbörsen intensifierades när Ryssland invaderade Ukraina, men i början av mars vände börsen rejält upp, vilket fått spararna att rusa till köpknappen. Det säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza, i ett pressmeddelande.

”Globala förvaltare dumpade europeiska aktier i den snabbaste takten någonsin under en enskild vecka i mars. Stor osäkerhet om hur kriget i Ukraina skulle påverka börsen skapade en blixtsnabb nedkylning av riskviljan. Sedan dess har börsen vänt med besked, vilket lett till att spararna nu gjort de största nettoköpen på länge”, säger Nicklas Andersson.

Investor och SBB lockar miljonärerna under börsfallet

Han menar att flera faktorer ligger bakom den stigande riskaptiten, bland annat avtagande säljtryck och sjunkande energipriser, hopp om fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina och den första räntehöjningen från amerikanska FED sedan 2018, vilket minskade osäkerheten. Härnäst är det dags för rapportsäsongen.

Mest köpt hos Avanza Mest sålt hos Avanza
Volvo B AstraZeneca
Swedbank Lundin Energy
Avanza Swedish Match
SSAB B Veoneer
SAAB B Akelius
SKF B GHP Specialty Care
Electrolux B Fortnox
H&M Millicom
Nordea EnQuest
SBB Altria

”Hur väl bolagen lyckats navigera den svåra finansiella terrängen och vad de säger om den närmaste framtiden blir högintressant och lär sätta tonen för börshumöret framåt”, säger Nicklas Andersson.

Månadens köplista hos Avanza toppas av Volvo B. På en andra- och tredjeplats kommer Swedbank och Avanza.

”Volvo Group sjönk dubbelt så mycket som börsen efter invasionen av Ukraina och handlas alltjämt lägre än de senaste årens historiska snitt. Volvo Group har därtill en stark balansräkning med möjlighet till rejäla utdelningar och en värmande direktavkastning i absoluta toppskiktet. Sist men inte minst påverkar omställningen mot elektrifiering, en trend som lär kunna få förnyat fokus. Detta sammantaget lockade spararna att trycka på köpknappen”, säger Nicklas Andersson.

Säljlistan toppas av Astra Zeneca, följt av Lundin Energy och Swedish Match.

”Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har agerat krockkudde för spararna under det turbulenta börsåret med en uppgång på 15% sedan årsskiftet. I takt med att breda börsen hittade fotfäste och riskviljan tilltog var det fler sparare som valde att ta hem en del vinst i Astra Zeneca för att stuva om i portföljen, till synes mot bolag med hög direktavkastning”, säger Nicklas Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.