Investor och SBB lockar miljonärerna under börsfallet

Börsen har skakat under inledningen av 2022, men det finns vissa aktier som spararna har lockats av ändå. Här är de aktier som tankats av Nordnets Private Banking-kunders hittills under året.
Investor och SBB lockar miljonärerna under börsfallet - UNGDOM EKONOMI
Genrebild Foto: Stina Stjernkvist / TT

Börsen har fallit ordentligt hittills under året. Ränteoron som inledde året har fått sällskap av den geopolitiska oron som mynnade ut i kriget i Ukraina. Detta är också något som Nordnet tar fasta på när de går igenom de mest populära aktierna bland Private Banking-kunderna.

”Året inleddes med en bild av att räntorna skulle stiga och detta slog direkt mot värderingen på tillväxtaktier. Sen kom ryska invasionen av Ukraina och osäkerheten på marknaden blev enorm. I skrivande stund ser vi hur råvarupriser stiger kraftigt och börsen är allmänt avvaktande”, skriver Nordnets investeringscoach Alexander Gustafsson.

Han säger dock att Private Banking-kunderna fortsätter köpa aktier i större utsträckning än de säljer. Detta då det dels är många som månadsköper aktier och dels är givet att börsen på lång sikt är en bra plats för investeringar, även om börsen nu skakar.

”Ett positivt tecken är att säljsidan inte har dramatiskt förändrats. Då börsen redan har gått ner och det är svårt att tajma eventuella fortsatta fall. Det har varit en lönsam strategi att tänka långsiktigt och öka på i kursfall snarare än att sälja av i panik”, skriver han.

Vad gäller de mest köpta aktierna under året hittills så toppar sparfavoriten Investor listan.

Mest köpta Utveckling från årsskiftet Utveckling  de senaste 2 åren
Investor B -19% 58%
Samhällsbyggnadsbo. i Norden B -40% 60%
Volvo B -22% 32%
NIBE Industrier B -33% 137%
Ericsson B -21% 14%
SSAB B 17% 107%
Hennes & Mauritz B -23% -14%
SEB A -23% 17%
Swedbank A -26% 2%
Sinch -38% 61%

”Enda övriga investmentbolaget är Industrivärden på plats 16 av de mest köpta. Delvis lite förvånande då investmentbolagen brukar vara populära och har dessutom tappat mer än börsen under inledningen av året”, kommenterar Alexander Gustafsson.

Såväl Kepler som Kavaljer har också uttalat sig positivt om Investor under starten av året samtidigt som Swedbank, baserat på kundaktiviteten, pekat på att Investor är en av de hetaste aktierna.

Nordnets Private Banking-kunder har även passat på att köpa aktier i SBB då aktien skakat i skuggan av blankarrapporten från Viceroy. Aktien intar en andraplats på listan.

Investor och SBB har också varit de mest köpa aktierna hos Avanzas Private Banking-kunder i januari och februari, något du kan läsa mer om här och här. Statistik från såväl Avanza som Nordnet visar också att SBB toppar köplistorna bland privatspararna i februari.

Ericsson kommer in på en femteplats på Nordnets köplista. Aktien har skakat när bolaget bland annat medgett korruption i Irak vilket dragit ner kursen. Private Banking-kunderna verkar dock ha sett ett fyndläge.

Den enda aktien med positiv avkastning under året är SSAB, som kommer in på plats sex över de mest köpta aktierna av Nordnets Private Banking-kunder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco