Stockholmsbörsen: Öppning uppåt väntas

Stockholmsbörsen väntas öppna i positiva regioner i linje med Europaterminerna.

Positiva jobbsiffror från USA på fredagen väntas prägla handeln och på bolagsfronten är fokus initialt på Ica-gruppen som på morgonen annonserade om en storförsäljning av verksamheten i Norge.

Europaterminerna pekar uppåt med Frankfurtbörsen på +1,4 procent, Parisbörsen på +0,9 procent och Londonbörsen på +0,4 procent.

”Inför veckan är det fortsatt positiva tongångar med övervägande uppgångar i Asien och positiva förtecken för terminerna i Europa efter fredagens starka sysselsättningsstatistik från USA. Senaste veckorna har aktiemarknaderna handlats lite i ingenmansland, men under kommande vecka får vi mer vägledning när rapporterna i USA börjar trilla”, skriver IG Markets marknadsstrateg Erik Hansén i ett morgonbrev.

Inför börsöppningen meddelade Ica-gruppen att man säljer den norska verksamheten till Coop Norge för 2,8 miljarder kronor. Ica-gruppen har sedan tidigare tampats med en svag försäljningsutveckling för Ica Norge och avyttringen kommer att tillföra en reavinst om cirka en miljard kronor, under förutsättning att affären godkänns av norska konkurrensmyndigheter.

”Vi har under de senaste månaderna analyserat ett flertal alternativ för Ica-gruppens norska verksamhet. Vi har kommit fram till att det alternativ som är bäst är en försäljning. Jag är nöjd med att vi i dag kan presentera en affär som är bra för Ica-gruppen, den norska verksamheten och de norska konsumenterna”, säger Ica-gruppens vd Per Strömberg.

Ica Norge innefattar 553 butiker och 3.600 anställda. Bolaget håller telefonkonferens inför handelsstarten.

Börsveckan går i veckans utgåva över sin modellportfölj ”Utdelningsportföljen”. Ser man till innehaven som denna portfölj sedan tidigare innehållit så rekommenderas läsarna att ”köpa mer” i Betsson, NCC och SJR. Ny aktie i utdelningsportföljen blir Bilia medan rekommendationen ”byt ut” ges till Malmbergs.

Innehav som Avega, Duni, Dist IT, Klövern, Nolato och Swedbank behålls i utdelningsportföljen.

Verkstadsbolaget Haldex som höll kapitalmarknadsdag förra veckan fick rekommendationen höjd av Remium på fredagskvällen. Riktkursen höjdes till 100 kronor aktien och rekommendationen är på köp.

Ryska CTC Media, i vilket Stockholmsnoterade MTG har en 38-procentig ägarandel i, föll tungt på New York-börsen på fredagskvällen. Detta efter att Bank of America/Merrill Lynch sänkt rekommendationen från neutral till underperform med en nästintill halverad riktkurs från elva dollar till sex dollar aktien.

Under måndagen väntas Industrivärlden släppa sin kvartalsrapport och från Tyskland väntas statistik över klädförsäljningen för september.

På utrikesfronten gick Brasiliens sittande president Dilma Rousseff segrande i ur den första valrundan på söndagen. Hon fick dock inte majoritet och ställs mot tvåan Aécio Neves i nästa runda senare i oktober. Presidentkandidaten, som var väntad att komma att utmana Dilma Rouseff, Marina Silva fick överraskande bara 21 procent av rösterna.

Tidigare har Sveriges Radio rapporterat att landets största fackförening gått ut och varnat för att försvarskoncernen Saabs Gripen-affär kan gå om intet ifall sittande presidenten Dilma Rousseff skulle få kliva åt sidan för presidentkandidaten Marina Silva som har sagt att hon inte vill att den brasilianska utvecklingsbanken satsar på stora industriprojekt och att Gripenaffären inte har någon färdig finansiering.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.