SEB: Gott om orosmoln som kan skapa mörker på börsen

Osäkerheten kring tillväxten och den höga inflationen gör att det krävs "ödmjukhet inför kommande börsmånader", skriver SEB i sin senaste konjunkturprognos.
Stockholmsbörsen
Det finns gott om orosmoln som kan förmörka börshimlen den närmaste tiden, enligt SEB.

Börsens uppgång i somras var ”överraskande stor” med tanke den försämrade omvärldsbilden. Uppgången kommer förmodligen av att investerare blickade längre fram och att de nu tror att nedgången i tillväxten blir någorlunda mild, skriver SEB i sin nya Nordic Outlook.

Dessutom verkar det prisas in att inflationen och räntorna ska toppa och vända ner. Men det kan, enligt SEB, ”öppna för besvikelser kommande månader”.

Storbanken menar att det nu krävs ödmjukhet inför de närmaste månaderna på börsen.

”Som framgår av denna rapport blir nedgången i tillväxt accentuerad och tämligen utdragen, om än inte ett ras som vid den globala finanskrisen. Men med en envis inflation som gäckat prognoserna på uppsidan, en europeisk energikris som blommar ut, tillväxtproblem i Kina och åtstramande centralbanker på agendan, finns det gott om orosmoln som kan förmörka börshimlen den närmaste tiden”, skriver banken.

I Sverige toppar inflationen på runt 10% i höst, och Riksbankens styrränta på 2,25% i början av nästa år, enligt SEB:s prognos.

Om du vill läsa mer vad SEB tror kring ekonomins utveckling framåt så hittar du det här. Vill du istället veta mer om börsen och vilka bolag som är dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen så hittar du det här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets