Börsveteranen räknar med fortsatt nedgång: ”Vi har ännu inte passerat Lehman Brothers”

Stockholmsbörsen noterade nytt årslägsta i september, men analytikern Peter Malmqvist tror att vändningen kommer först när vi ser en krasch motsvarande Lehman Brothers på fastighetssidan. ”Det skulle jag säga blir slutfasen i det vi är inne i nu”, säger han till Affärsvärlden.
Börsveteranen räknar med fortsatt nedgång: ”Vi har ännu inte passerat Lehman Brothers” - malmqvist-lm
Vi har ännu inte passerat Lehman Brothers, enligt börsveteranen Peter Malmqvist. Foto: TT

Bostadspriserna har hittills fallit 9% från toppen till botten i år, enligt Valueguards index för september. Om man ser till bostadsrätter i Stockholm är prisraset 11%, men det fortfarande långt kvar till bostadspriserna bottnar enligt börsveteranen Peter Malmqvist.

”Jag tror att det ska ned väsentligt mycket mer än vad vi sett hittills”, säger han till Affärsvärlden.

Malmqvist, som är oberoende finansanalytiker och lärare i redovisning, finansanalys och företagsvärdering vid Stockholms universitet, säger att inbromsningen på bostadsmarknaden lär bli den mest dramatiska som vi sett sedan 90-talskrisen.

”Det beror givetvis på att de allra flesta människor som lånat pengar och kommit in på bostadsmarknaden under de senaste 10–15 åren är grovt räntedopade”, säger han.

Men vi har ännu ännu inte sett den fulla vidden av Riksbankens räntehöjningar, menar Malmqvist.

”Vi pratar fortfarande mer elpriser än räntor. När det går från nollränta som det gör nu blir det en väldigt kraftig uppgång sett till vad vi är vana vid. Det har gått så fort att många ännu inte hunnit få en ränteavi på sitt bostadslån med de nya räntorna, eftersom de släpar efter tre månader ”, säger Peter Malmqvist.

Han lägger särskilt vikt just vid att vi går från nollränta. Det gör att förändringar med någon enstaka procentenhet får stora effekter på människors ränteutgifter, även om Riksbanken till slut landar på en styrränta som är låg utifrån ett historiskt perspektiv.

”Inte passerat Lehman Brothers”

Vad tror du om börsens utveckling? 

”Det är en bit kvar till botten där också”, säger Peter Malmqvist och fortsätter:

”Inflationen är faktor som är helt fundamental, som kommit in på kort tid och blir helt annorlunda än vad vi trodde det tidigare. Det jämför jag med de fundamentala faktorer som kom in när IT-bubblan sprack eller när finanskraschen inleddes. Men vi har ännu inte passerat Lehman Brothers som var slutpunkten på finanskraschen”.

I Kina har vi redan sett bolag i fastighetssektorn som står inför kollaps, som Kinas nästa största fastighetsbolag, skuldtyngda Evergrande. Men Peter Malmqvist räknar med att vi kommer få se exempel som påminner om Lehman Brothers, även utanför Kina.

Det kommer en ny Lehman Brothers-krasch?

”Det kommer komma en sådan, men på fastighetssidan. Det kan handla om ett ordentligt brak i en tysk fastighetsfond, eller kanske någon typ av hedgefond eller större private equity, där du har hög belåning”, bedömer Malmqvist.

”Där kommer det hända någonting som blir dramatiskt på kort tid, med hundraprocentig bevakning från alla medier. I takt med det faller börskurser och andra indikatorer. Det skulle jag säga blir slutfasen i det vi är inne i nu. Då kommer inflationen ned, oljepriset rasar till 40 dollar fatet och den som till äventyrs har några pengar kvar då kan börja köpa igen”, tillägger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG