Stora avgångsvederlag i Stenbecks skogsbolag

Resultatet för Kinnviksägda skogskoncernen Korsnäs tyngs av avgångsvederlag på sammanlagt 383 Mkr. Enligt Vigo Carlund, VD för Kinnevik, är de dock inte härrörbara till den pågående chefskarusellen i bolaget. "Huvudsakligen är det beloppet tänkt att täcka åtgärder för en ganska omfattande personalreduktion som vi har framför oss under kommande år. Den är att betrakta som en sista del i arbetet med bolagets omstrukturering."

Kinnevik redovisar ett rörelseresultat på 8,5 miljarder kronor, jämfört med 405 Mkr föregående år. I siffrorna ingår dock vinster från värdepappersförsäljning på 8,3 miljarder och 68 Mkr i SPP-medel. Nettoomsättningen uppgick till drygt 7 miljarder kronor, vilket var en mindre ökning från förra årets 6,2 miljarder.

För dotterbolaget Korsnäs redovisades ett väsentligt lägre rörelseresultat, 262 Mkr, jämfört med förra årets 503 Mkr. Förklaringen ligger i avsättningar för avgångsvederlag på 383 miljoner kronor som tagits till följd av den organisationsförändring som Korsnäs genomgår. Under förra året togs kostnader på 105 Mkr för avgångsvederlag och inför 2001 har 297 Mkr avsatts för individuella avgångsvederlag.

”Huvudsakligen är det beloppet tänkt att täcka åtgärder för personalreduktion som vi har framför oss. Det är ganska omfattande sådana som förbereds under kommande året, huvudsakligen på tjänstemannasidan och vi har för avsikt att vara generösa mot dem”, säger Kinneviks VD Vigo Carlund.

”Vi har under de senaste åren gjort en mängd åtgärder för att komma tillrätta med övertaligheten i bolaget, som i sin tur är en följd av en omstrukturering, och har bland annat hjälpt en del att starta eget eller hitta andra försörjningar. Det här är en sista del i det arbetet.”

Enligt honom är det upp till 200 personer som fått lämna Korsnäs under det gångna året, och sammantaget räknar han med att 400 personer fått gå sedan omstruktureringen påbörjades 1997. Hur många som kommer att få lämna bolaget under 2001 är än så länge oklart.

Klart är däremot att den chefskarusell som påbörjades när Göran Angesten, chef för affärsområdet Packaging, slutade i augusti och VD:n Christer Samrén annonserade sin avgång. Under 2001 kommer ytterligare fem chefer att lämna bolaget.

”Det låter mer dramatiskt än det är. Jan Eklund, vice VD och Göran Eriksson, teknisk direktör, är gamla trotjänare i bolaget och lämnar det med sedvanligt överenskommen avtalspension. Det rör sig inte om några jättesummor”, säger Vigo Carlund.

Resterande tre personer; Håkan Jöves, forskningschef, Nils-Åke Larsson, chef för affärsområdet kartong och Hans Dahlin, chef för Korsnäs Timber upplåter därmed avgångsvederlag.

”Att de skulle fått sparken låter onödigt hårt”, kommenterar Vigo Carlund.

”Det har hänt en väldig massa saker i bolaget de senaste åren och vi har träffat överenskommelser med de här personerna som jag tror att båda parter är nöjda med. Hur de ser ut i detalj är vi inte beredda att gå ut med.” I rapporten föreslog Kinnviks styrelse en kontantutdelning om 1 krona per aktie samt att samtliga aktier i Transcom Worldwide ska delas ut till aktieägarna. Transcoms nettoomsättning uppgick till 1,4 miljarder kronor och rörelseresultatet uppgick till 17 Mkr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets