Storägaren som borde dumpa Ericsson

Industrivärden har - förhoppningsvis - en plan för att återställa den finansiella balansen. En grundbult i den planen borde vara att dumpa Ericsson.

Industrivärden har haft ett tungt år. Skuldsättningsgraden har stundtals legat över 30 procent – långt över målet 20 procent – och bolagets substansvärde har fallit med 60 procent. Det behövs krafttag för att investmentbolaget ska komma tillbaka på banan och rimligen har vd Anders Nyrén en plan för hur det ska gå till. Allt annat vore anmärkningsvärt.

Trots den finansiella pressen har han inte heller suttit helt passiv. I-värden har till exempel flyttat fram positionerna i Volvo successivt. Under det senaste kvartalet har Industrivärden sålt aktier i Handelsbanken och B-aktier i Volvo samtidigt som bolaget har köpt ytterligare 8,4 miljoner röststarka A-aktier i lastbilstillverkaren. Vid årsskiftet ägde Industrivärden därmed 8,5 procent av rösterna i Volvo och tillsammans med Handelsbanken är andelen nu 13,4 procent.

Det som våren 2007 framstod som en maktdemonstration i syfte att porta Christer Gardell från Volvos styrelse utvecklas nu till något annat. Det är tveksamt om Renault på sikt vill vara kvar som huvudägare med 20 procent, troligen postionerar sig Handelsbankssfären nu för att axla Renaults mantel om fransmännen drar sig ur, men det kräver att aktieköpen fortsätter.

Att öka belåningen kommer inte på fråga för Industrivärden. Den årliga räntekostnaden på 500 miljoner kronor är tung nog, och dessutom måste Industrivärden vara berett om lågkonjunkturen drar ut på tiden och något eller några av portföljbolagen behöver göra nyemission. Lösningen är att offra ett av de tunga innehaven. SCA, Skanska eller SSAB lär inte finnas med på listan över säljkandidater och troligen inte Sandvik heller. Av de mindre innehaven är Höganäs ett rimligt val, men posten är bara värd runt 275 miljoner kronor i dagsläget och det räcker inte långt. Hemtex är en annan främmande fågel, men värdet där är också litet.

Då är det en bättre idé att sälja Ericsson. Industrivärden är med sina 13,3 procent av rösterna näst störste ägare i Ericsson efter Investor som kontrollerar 19,4 procent. Innehavet är värt 5,2 miljarder kronor och aktiekursen höll emot bra förra året, även om totalavkastningen för de senaste tio åren är negativ.

Ericssons framtid hänger på telekomoperatörernas investeringsplaner med tonvikt på Kina och Indien samt i ett längre perspektiv på hur bolaget klarar sin teknikutveckling. Även om Ericsson har goda utsikter att lyckas, är frågan om det räcker för att möta Industrivärdens kriterier avseende stor värdeskapande potential. Likviden från en försäljning skulle gott och väl räcka för att ta ledartröjan i Volvo. Om hela innehavet säljs skulle det dessutom bli drygt 2 miljarder kronor över till annat, exempelvis att betala av på lånen.

Förra året fick Industrivärden 2,9 miljarder kronor i utdelningar från portföljbolagen, varav 1,9 miljarder skickades vidare till de egna aktieägarna. I år är läget bistrare. Redan i dag vet vi dock att Industrivärden får in minst 1,1 miljarder. Detta trots att SCA minskar sin utdelning för första gången sedan 1950 och att Volvo mer än halverar sin. De två återstående tunga innehaven, Handelsbanken och SSAB, lämnar sina bokslut först efter att denna tidning har gått i press. Det är dock rimligt att tro att Handelsbanken behåller ordinarie utdelning på fjolårets nivå, vilket skulle ge Industrivärden ytterligare 550 miljoner kronor. SSAB höjde i våras från 4,5 till 5 kronor med motiveringen att bolaget under flera år har legat under det långsiktiga utdelningsmålet. I höstas ställde styrelsen in den extra bolagsstämma där det skulle beslutas om återköp av aktier efter försäljningen av Ipscos rörverksamhet. Därför blir det troligen ingen sänkning i vår, vilket ger 265 miljoner till Industrivärden. Sammantaget borde Industrivärden alltså få in runt 2 miljarder kronor i vår. När räntorna är betalda ger det utrymme att förse de egna aktieägarna med runt 3 kronor per aktie, jämfört med 5 förra året.

Men för att skapa handlingsutrymme krävs, som sagt, mer pengar. Och då framstår en försäljning av hela eller delar av innehavet i Ericsson som det troligaste alternativet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.