Storbanken: Så mycket kommer råvarupriserna att backa 2016

Efter ett dåligt år för råvaror spår Goldman Sachs ytterligare svåra tider.

Goldman Sachs har satt rekommendationen undervikt på råvaror för de kommande 12 månaderna. Trots att Goldman Sachs i förra året trodde på ett svagt år för råvaror, har utvecklingen varit sämre än banken trodde. Det skriver CNBC.

Efterfrågan har mattats av samtidigt som produktionen inte har trappats ner tillräckligt. Trots att en återhämtning kan ligga i korten, kan denna hämmas och det föreligger flera risker på nedsidan. Banken anser därför inte, trots de låga priserna, att det är läge att gå in i sektorn.

Goldman Sachs ser i sina utsikter ett WTI-oljepris på 45 dollar per fat och ett Brent-oljepris på 50 dollar per fat under 2016. WTI-oljan ligger dagsläget på runt 41 dollar per fat och Brent-priset på 44 dollar per fat.

Guldet tros ligga kvar på 1 100 per uns under de kommande tre månaderna. För de kommande sex månaderna ligger prognosen på 1 050 dollar per uns och för de kommande 12 månaderna på 1 000 dollar per uns.

Vidare tror banken att kopparpriset landar på 4 800 dollar per ton vid slutet av 2015 och faller till 4 500 dollar vid slutet av 2016.

Spotpriset på järnmalm väntas sjunka från dagens pris på cirka 46 dollar per ton till 44 dollar per ton under 2016 och 40 dollar per ton 2017.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG