Storbankerna: Inflationen blir högre än vad Riksbanken tror

De svenska inflationssiffrorna för februari släpps på onsdag. Riksbanken tror på en ökning med 8 procent av inflationen exklusive energipriserna, medan konsensus ligger på 8,7procent. Vilka förväntningar har de olika storbankerna har på utfallet?
Storbankerna: Inflationen blir högre än vad Riksbanken tror - Inflation matpriser
Foto: Chris Anderson / TT

Spannet mellan storbankerna visar sig ligga på mellan 8,6-8,9 procent.

Handelsbanken är den som ligger lägst i sina prognoser och skriver i en kommentar att de räknar med att inflationstrycket, exklusive energi, sjunker till 8,6 procent. Det finns en osäkerhet för hur snabbt de nya högre centrala avtalen om hyror kommer att förverkligas i faktiska hyror. Det är troligt att en del av de historiskt stora höjningarna kommer att påverka redan i februari, men vissa visar sig inte förrän under det andra kvartalet, det vill säga april. Men den nuvarande trenden tyder på att det finns många andra mer immateriella risker för inflationen.

”Mer ihållande inflation än tidigare väntat”

De skriver också att inflationen har visat sig vara mer ihållande än tidigare prognostiserat. ”Om man tittar på den månatliga förändringen kan man inte förkasta uppfattningen att hög inflation har blivit förankrad, en av centralbankernas största bekymmer under 2022”, säger de i en kommentar.

Banken tillägger också att det är svårt att säga om Riksbanken har gjort stora framsteg i kampen mot inflationen.

”Lägre priser på kläder – högre på mat och restaurangbesök”

Swedbank räknar med en oförändrad siffra på 8,7 procent. Banken räknar med att den största potentialen för en överraskning ligger i den underliggande KPI-korgen, särskilt bland varupriserna. Banken tror på lägre klädpriser efter en stark januarimånad, medan stora prisökningar på mat och restaurangbesök väntas.

”Konsumentprisindikatorerna är obehagligt höga och pekar på en flackare lutning för inflationen”, skriver banken i en kommentar.

Nordea och SEB ligger högst bland storbankerna i sin prognos: Nordea räknar med att KPIF, exklusive energi stiger till 8,9 procent, eller en ökning med 0,2 procentenheter från januari.

SEB räknar med att KPIF bortsett från energi kommer att stiga på grund av bland annat stigande livsmedelspriser. Samtidigt finns vissa tecken på att prispressen minskar, framför allt tidigt i produktionsprocessen. SEB:s förväntning ligger på 8,9 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.