Svenska bolag i topp på korruptionslista

Sverige är ett av världens minst korrupta länder – men svenska företag ligger samtidigt i täten på en annan föga smickrande lista." Vi har två svenska bolag på topp tre-listan över högst utdömda korruptionsböter i världen", säger Ulrik Åshuvud, ordförande för Transparency International Sverige.
Svenska bolag i topp på korruptionslista - ericsson-700_binary_6985073.jpg

Sverige rankas som det femte minst korrumperade landet i världen i organisationen Transparency Internationals årliga korruptionsindex.

Samtidigt sticker Sverige ut genom att toppa listan över bolag som bötfälls för korrupta affärer. Detta efter mutskandalerna i telekombolagen Ericsson och Telia, som ledde till rekordböter till amerikanska myndigheter.

– Det är en paradox. Det är tydligt att en hög placering på korruptionsindex, över tid, inte är en garanti för att man har företag som inte håller på med korrupta affärer, säger Ulrik Åshuvud.

För ett exportberoende land som Sverige, med många globalt verksamma företag, är det särskilt allvarligt, enligt Transparency International.

– Man har inte lyckats med riskhantering och att säkerställa regelefterlevnad i sin verksamhet på komplexa marknader, säger Åshuvud.

Korruptionsindexet pekar på att korruptionen breder ut sig i världen. Bland länderna som backar, och enligt organisationen alltså blivit mer korrumperade, finns Kanada, Frankrike, Tyskland och Japan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.