Svenskt Näringsliv: Inflationen når målet under året

I sin senaste konjunkturrapport bedömer Svenskt Näringsliv att Sverige nu befinner sig i lågkonjunktur.
Jacob Wallenberg, ordförande för Svenskt Näringsliv.
Jacob Wallenberg, ordförande för Svenskt Näringsliv. Foto: Anders Wiklund / TT /

Arbetsgivarorganisationen bedömer dock att det finns ljusglimtar, som att alltmer tyder på att inflationsmålet nås under året och att räntan sänks.

”De senaste månaderna har prisökningstakten minskat samtidigt som konjunkturen har försämrats. Inflationstakten är redan nära Riksbankens mål på två procent och den mer normala prisökningstakten framöver kommer resultera i att styrräntan sänks ett flertal gånger både i år och under 2025″, skriver Svenskt Näringsliv.

Organisationen skriver att de störningar som drabbade den globala ekonomin under pandemin och efter Rysslands invasion av Ukraina nu börjat klinga av.

Vidare noterar Svenskt Näringsliv att BNP föll med 0,4 procent under 2023 och att en modest tillväxt om 0,2 procent väntas för 2024. För 2025 bedöms BNP landa på 2,0 procent.

”Efter en fortsatt svag tillväxt under inledningen av året kommer den ekonomiska aktiviteten gradvis öka under andra halvåret 2024. Det dröjer dock till 2025 innan konjunkturen återhämtar sig och ekonomin börjar växa i högre takt”, skriver Svenskt Näringsliv.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.