Swedbank: Starka argument för en norsk räntesänkning

Swedbank anser att det finns starka argument för att Norges Bank, motsvarigheten till Riksbanken, sänker styrräntan med 50 baspunkter (0,5 procent) vid räntemötet nästa vecka. Det framgår av en analys.

Enligt Swedbank handlar allt om riskhantering där riskerna nu lutar mer mot nedsidan. Genom en större räntesänkning kan dock effekterna bli positiva på turismen och oljeservice då de är känsliga för en svagare norsk krona. Valutor tenderar att försvagas vid räntesänkningar för att kapitalet letar efter högre räntor för avkastning på annat håll.

Den norska kronan har hittills redan svarat på oljedramatiken och coronavirusoron genom att försvagas. Men att fortsätta mer i den riktningen genom fler och större räntesänkningar är något som behövs, bedömer Swedbank.

”Hänsyn till realekonomin och finansiell stabilitet borde väga mer på beslutet mot en minskning med 50 baspunkter”, skriver banken.

Norges Bank håller nästa räntemöte torsdagen den 19 mars.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här