Swedbank: Tre av fyra svenskar har god finansiell hälsa

Svenskarnas finansiella hälsa är god över lag trots ekonomiskt utmanande tider. Som bäst är den hos pensionärerna, där många byggt upp sparande, försäkringsskydd och samtidigt har låga skulder. Men 24 procent av svenskarna har en ansträngd eller sårbar finansiell hälsa. Det visar ett nytt index från Swedbank.
Swedbank: Tre av fyra svenskar har god finansiell hälsa - RULLATORPROMENAD
Illustrationsbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Drygt tre av fyra har en god finansiell hälsa. Finansiell hälsa innebär att man har högre inkomster än utgifter, en bra nivå på sitt sparande, inte en högre skuldnivå än man kan hantera och de försäkringar som behövs för en trygg privatekonomi. Man har också tillräcklig kunskap för att kunna fatta bra beslut om sin ekonomi.

– Det är över lag en positiv bild av den finansiella hälsan i Sverige. Många hushåll har också haft goda ekonomiska marginaler under de senaste åren, vilket gör att det generellt finns motståndskraft för de ekonomiskt prövande tider vi är i just nu. Men jag ser med oro på att många kvinnor känner skuld och skam över sin ekonomi, och dessutom har sämre finansiell hälsa, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.