Rapportperioden
Heta rapportveckan drar igång – experternas viktigaste spaningar
Ser verkstadsjättarna en efterlängtad ljusning i Europa – och kan storbankerna försvara sina räntemarginaler? Kommer Saab leva upp till hajpen, och hur slår tullarna mot Volvo?
Afv har pratat med experter som listar de viktigaste frågorna inför delåren.

Omkring 200 bolag på Stockholmsbörsen släpper sina Q2-siffor nästa vecka, vilket skapar förutsättningar för kraftiga marknadsrörelser.
Paretos verkstadsanalytiker Anders Roslund lyfter fram Sandviks delår på onsdag som höjdpunkten. Bolaget är först ut av de stora verkstadsbolagen, och väntas därför sätta tonen för sektorn. Två dagar senare är det Atlas Copcos tur.
Efter två år med lågkonjunktur räknar Roslund med “relativt svaga” rapporter i båda fallen.
“Men det är förväntat. Det viktiga blir utsikterna, om någon VD säger någonting. Att det ser lite bättre ut i Europa till exempel. Då är det väldigt viktig information, för några sådana tecken har verkstadsbolagen inte sett på ett par års tid”, säger han.
Signaler om vändning
Enligt analytikern har det börjat komma makrosignaler om en viss ljusning i Europa. Och det finns förhoppningar om att konjunkturen ska ta fart framöver, när framför allt Tyskland laddar för stora investeringar i försvar och infrastruktur.
“Det skulle kunna vara så att bolagen redan nu börjar förbereda sig för lite bättre tider, och det är tecken på det man kommer leta efter i rapportperioden. Det är där fokus ligger snarare än själva utfallen”, säger Anders Roslund.
Volvo och Volvo Cars
När fordonsjättarna Volvo och Volvo Cars bekänner färg kommer Donald Trumps tullar att vara huvudnumret, enligt Handelsbankens analytiker Hampus Engellau. Volvo Cars har redan uppgett att leveranserna i kvartalet sjönk med 12%. Och analytikerkåren räknar med ett vinstras på hela 68%. Dels på grund av tullarna och dels på grund av engångskostnader kopplat till ett besparingsprogram.
“En stor fråga är hur bolaget ser på upprampningen av sin produktion av EX30-modellen i Gent, som behövs för att lyfta försäljningen”, säger Engellau.
I våras införde Donald Trump 25-procentiga tariffer på all bilimport till USA, vilket väntas ha slagit hårt mot Volvo Cars. Huvuddelen av bolagets produktion sker i Europa och Kina.
“Det blir intressant att höra hur de ser på situationen med tullarna. En annan viktig del är om de har kunnat bibehålla lönsamheten under sin pågående kapacitetsneddragning”, säger Hampus Engellau.

Risk för sänkt prognos
Även i lastbilsjätten Volvos rapport kommer en stor del av fokuset ligga på tarifferna.
“På den amerikanska marknaden är alla åkeribolag i ‘freeze mode’, eftersom tullarna skapar en väldigt stor osäkerhet. Den stora frågan är då om Volvo kommer att sänka guidningen för Nordamerika i år”, säger Handelsbanken-analytikern.
Engellau tillägger att marknaden vill se att försäljningen i Europa fortsätter att trenda uppåt, och att bolaget lyckas försvara sina marginaler.
Upp till bevis för Saab
I veckan väntar också rapporter från försvarsbolagen Saab och Mildef. Båda har gått som skållade råttor på börsen i spåren av den globala försvarsboomen. Saab är upp 112% sedan årsskiftet medan Mildef har rusat 180% på ett år. Det innebär också att risken för nedåtrekyler har ökat, säger Joakim Agerback, förvaltare på Finserve Global Security Fund.
Han pekar på att den norska sektorkollegan Kongsberg Gruppen nyligen straffades hårt för sin rapport, trots att resultatet var något bättre än estimaten.
“Jag tror att Saab behöver slå förväntningarna tydligt. Marginalen är som alltid viktig, och något som har framkallat negativa kursreaktioner tidigare. Så en avgörande fråga är dels hur den utvecklar sig, och dels vilken marginalguidning bolaget ger framåt”, säger Agerback.
Förvaltaren, som äger både Saab och Mildef, hoppas även få besked kring produktionskapaciteten.
“Kommer Saab att kunna möta ett ökat behov, och behålla sin marknadsposition? De behöver visa att det finns produktionskapacitet för den förväntade tillväxten”, säger han.

Foto: Mildef
I Mildefs fall tror han att mycket handlar om hur integrationen med tyska Roda Computer går – ett förvärv som slutfördes i mars.
“Det positiva med Roda är att Mildef får en större exponering mot den tyska marknaden. Det blir intressant att se om det kommer något nytt kring den biten. Men det blir också viktigt att följa marginalutvecklingen.”
Banker som temperaturmätare
Stockholmsbörsens fyra storbanker släpper alla sina Q2-siffror i veckan. Afv:s analytiker Daniel Zetterberg tycker att det blir särskilt intressant att se om det går att utläsa några framtidssignaler kring konjunkturen och hushållen.

“Det ska mycket till innan storbankerna redovisar några större kreditförluster. Däremot är de ofta bra temperaturmätare eftersom bankerna har stora delar av ekonomin som sina kunder. Både hushåll och företag”, säger han.
En annan viktig fråga är hur väl bankerna kommer att lyckas försvara sina räntenetton i spåren av Riksbankens räntesänkningar.
“Ser man enbart till SEB, Swedbank, Handelsbanken och Nordea så rusade deras sammanlagda räntenetto från omkring 130 miljarder till 230 miljarder kronor, i huvudsak som följd av att marknadsräntorna steg. Nu spår analytikerna att bankernas räntenetton faller till runt 205 miljarder kronor de närmsta åren. Men den här typen av prognoser riskerar alltid att missa större regimskiften, exempelvis att räntan återigen skulle sticka iväg åt något håll”, säger Zetterberg.
Enligt analytikern är bankerna för tillfället ganska normalt värderade – runt 10 gånger vinsten.
“Att köpa nu behöver inte vara fel, särskilt inte för den som letar aktier med hög utdelning. Det hänger dock som sagt på att bankerna kan bibehålla sina räntenetton kring nuvarande nivåer”, säger han.
Läs mer:
Rapportveckans viktigaste siffror: Börsens bjässar bekänner färg
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.