Ta hem vinsten i kursraketen

ANALYS Mjukvarubolagets kraftiga och lönsamma tillväxt har med rätta premierats av marknaden. Men efter redan fördubblad aktiekurs i år är förväntningarna alltför höga.

SÄLJ Trots att Stockholmsbörsen redan är upp knappa 8 procent i år, finns det som vanligt några aktier som har slagit index flera gånger om. En av dessa är mjukvarubolaget Fortnox, vars börsvärde redan har fördubblats i år.

Fortnox har länge handlats till höga multiplar, och just på grund av den höga värderingen tilldelades aktien senast i maj 2018 en vänta-rekommendation. Bättre ingångslägen har som sagt inte kommit sedan dess – faktum är att det har varit få bakslag för Fortnox-aktien överhuvudtaget. När både tillväxten och lönsamheten har hållit i sig på höga nivåer sedan bolaget kom till börsen har aktiekursen följt med den fina utvecklingen i bolaget.

Men kommer bolaget kunna leva upp till marknadens förväntningar, som nu värderar nästa års vinst till 70 gånger pengarna?

Det självklara svaret är nej. Fortnox har ingen unik affärsidé, inga världsräddande patent eller för den delen uttalade expansionsplaner utanför Sveriges gränser. För att hålla i tillväxten på en marknad som lockar till sig allt fler konkurrenter har bolaget i stället investerat i nya framtida intäktsben för de redan befintliga kunderna, såsom lösningar inom faktura, försäkring och eventuellt betalningsförmedling. Det är åtgärder som kräver både tid och pengar från företaget.

Affärsvärlden är övertygade om att Fortnox tjänster kommer kvarstå som förstavalet för majoriteten av svenska små- och medelstora bolag, men aktiens värdering har sprungit iväg. Nästa vecka väntas rapporten för årets andra kvartal, och det mesta tyder på att den fina trenden kommer hålla i sig. Men värderingsbågen är alltför hårt spänd – på dessa nivåer finns inte utrymme för den minsta avvikelse från marknadens förväntningar. Sälj och köp tillbaka på nivåer under 120 kronor.

Detta är en sammanfattning av aktierådet Sälj kursraketen. Analys+-prenumeranter kan läsa hela aktierådet här.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här