Taleb: Coronapandemin inte alls en svart svan

Ekonomen och författaren Nassim Nicolas Taleb är "irriterad" över att han den 31 mars i en intervju med Bloomberg kallade coronaviruspandemin för en "svart svan" - uttrycket han lät exemplifiera slumpmässigt osannolika men katastrofala händelser som ritar om samtidskartan, berättar han i en intervju med New York Post.
Taleb: Coronapandemin inte alls en svart svan - svarta-svanar-900
Foto: Xinhua/TT

“The Black Swan” skrevs för att exemplifiera och förklara varför en nära sammankopplad värld kräver föränderliga beteenden och affärsstrategier, inte för att “nyttjas som en slängig klyscha för vilken illavarslande överraskning som helst”, sade Nassim Nicolas Taleb i en stor intervju i New Yorker publicerad på tisdagen.

Nassim Nicolas Taleb, tidigare optionshandlare och doktor i ekonomi, menar tvärtemot vad många låtit påskina att pandemin ju faktiskt var oerhört förutsägbar. Bland annat Bill Gates har uppmärksammats för att ha kategoriserat en ankommande pandemi som det enskilt största hotet mot världsekonomin långt innan den var aktuell. Nassim Nicolas Taleb själv var också ute i ett tidigt skede och varslade om tidiga insatser.

“Vi varnade för att man borde kväsa saken i sin linda, men stater ville inte lägga några pengar i januari (när smittan var begränsad till inre Kina reds anm). Nu dundrar man ut stödpaket för tusentals miljarder dollar”, sade ekonomidoktorn.

Hade vi drastiskt förändrat våra beteendemönster och exempelvis börjat använda ansiktsmasker i slutet av januari så hade de drakoniska karantänsåtgärderna som just nu lägger ekonomin i ruiner världen över gått att undvika, menar han, trött på alla “mediokra naiva empirister” som bara kan föreställa sig morgondagen som en upprepning av gårdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.