Teknikbolagen klarade sig bäst

Ökad Inflationsoro fick USA-börserna att utvecklas oregelbundet på torsdagen. Orsaken är att importpriserna visat sig stiga mer än förväntat i september och dessutom visat på den högsta nivån på 15 år. Statistiken späder på oron för att Federal Reserve kommer att höja räntan i syfte att stävja inflationen. Teknikbolag noterade dock en viss uppgång.

Vid stängning var Dow Jones index oförändrad vid 10.217. På den bredare marknaden var S&P 500 index ned med 0,1 procent till 1.177 medan Nasdaq Composite index steg med 0,5 procent till 2.047. Omsättningen på NYSE uppgick till 1.819 miljoner aktier och på Nasdaq till 1.830 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen ökade två punkter till 4,47 procent, medan 30-årsräntan steg fyra punkter till 4,70 procent. Det amerikanska handelsunderskottet ökade i augusti till 59,0 miljarder dollar. Marknaden hade dock räknat med ett underskott på 59,5 miljarder dollar. I augusti var underskottet 58,0 miljarder dollar.

Samtidigt meddelades det att importpriserna stigit med 2,3 procent under föregående månad. Siffran var högre än förväntade 1,0 procent och är den högsta ökningen på 15 år. Siffror över importpriserna fick marknaden att ånyo bekymra sig över inflationshotet. Idag, fredag, väntas KPI-siffror för september månad.

Hamburgerkedjan McDonalds var i fokus efter att bolaget redovisat en överraskande stark försäljning i jämförbara restauranger under september samt ett preliminärt resultat för det tredje kvartalet som var högre än analytikerkåren förväntat sig. Aktien var upp 1,2 procent till 32,05 dollar.

Affärstidningen Wall Street Journal skrev att Google och Comcast skall föra samtal om att köpa in sig i Time Warners enhet AOL. Affären skall vara värd 5 miljarder dollar. Google backade 1,2 procent till 297,44 dollar medan Comcast föll 2,6 procent till 27,20 dollar. Time Warner gick samtidigt upp 0,6 procent till 17,59 dollar.

Mediabolaget Tribune har levererat en rapport som var sämre än förväntat. Vinsten per aktie stannade vid 43 cent, att jämföra med analytikernas förväntningar som låg vid 48 cent. Tidningsbolaget uppger dock att man kommit närmare en stabilisering av cirkulationen under det tredje kvartalet. Den svaga marknaden för annonsering gör att bolaget kommer att fokusera på kostnadsbesparande åtgärder. Aktien steg 2,4 procent till 32,58 dollar.

JP Morgan har justerat ned sina rekommendationer på hårddisktillverkarna Maxtor och Seagate. Maxtor har sänkts från neutral till undervikt medan Seagate justerades ned från övervikt till neutral. Maxtor rasade 5,4 procent till 4,00 dollar och Seagate 3,1 procent till 14,99 dollar.

Energisektorn tog stryk av lägre oljepris efter senaste veckostatistiken. NYMEX-olja med leverans i november sjönk 1,04 dollar till 63,08 dollar per fat. Bland oljebolagen backade Exxon med 1,3 procent och Chevron föll 2,3 procent. General Electric, som lämnar rapport idag fredag, steg 0,7 procent till 34,02.

Nyhetsbyrån TickerOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.