TEMA IT: UTLÄNDSKA PROGRAMVARUTILLVERKARE – Globalt rävspel

De utländska programvaruhusen för en raffinerad kamp omvärldsherraväldet på programvarumarknaden.

Kampen mellan programvaruhusen förs ibland inför öppen ridå medsamarbeten av alla möjliga slag. Men lika viktigt är det somsker i det dolda. Det är ett sofistikerat rävspel medryktesspridning, överköp av personal och stämningar. Det helahar också utvecklats till en kamp mellan olika individer, medstarka egon. I centrum står Oracles ägare Larry Ellisson som görallt för att peta ned Microsofts Bill Gates från platsen somokrönt programvarukung.

Men hur mycket konkurrenterna än försöker gick det inte heller ifjol att rucka Microsoft från plats nummer ett. Förra året ökadebolaget den svenska omsättningen med 36 procent. Motsvarandesiffra globalt var hela 46 procent.

Microsofts dominerande ställning som den givnaprogramvaruleverantören för alla PC-ägare verkar orubblig.Företagets marknadsandel på kontorsprogram för exempelvisordbehandling och kalkylprogram (Office-paketet) ligger runt 85procent och för operativsystem (det program som alla datorerbehöver för att man överhuvud taget ska kunna kommunicera meddatorn) på hela 90 procent. Ständiga uppgraderingar med små ochofta onödiga – förändringar gör att försäljningen kan hållasuppe. Dessutom får konkurrenterna det svårt att hänga med iutvecklingstakten och kan distanseras av Microsoft. Efter att haerövrat själva arbetsplatserna är Microsofts strategi att kommalängre in i företagens själ. Ett nytt område för Microsoft ärnämligen det för särskilda operativsystem som administrerar ettföretags PC-nätverk, så kallat serveroperativsystem. Förföretagen är valet av serveroperativsystem särskilt strategisktviktigt då det kommunicerar med alla andra program och styrföretagets pulsåder, nätverket. Microsofts operativsystemWindows NT har på kort tid seglat upp till en allvarlig utmanaretill dels amerikanska Novell, dels en rad leverantörer(exempelvis amerikanska Sun och IBM) som ligger bakomoperativsystemet Unix.

Marknadsandelen vid årsskiftet i världen låg kring 30 procent,enligt analyshuset IDC. Men det spår att siffran stiger tillnära 40 procent vid sekelskiftet. I fjol såldes för förstagången fler Windows NT licenser än Unixlicenser, 725.000 mot602.000.

Men samtidigt som Microsoft vinner stora framgångar hotasföretagets kärnverksamhet mer än någonsin. Microsofts framgångargår nämligen hand i hand med PC:ns erövring av världen. Denna PCkommer att minska i betydelse, tror många analytiker, ochersättas av en enkel nätverksdator, NC. Främsta förespråkare förnätverksdatorn är Oracle, som i den ser en möjlighet att hotaMicrosofts dominans på programvaruarenan.

Oracle har tagit fram såväl ett operativsystem som ett slagsOffice-paket med ordbehandlingsprogram med mera, helt anpassadetill en så kallad nätverksarkitektur. Microsofts program,däremot, är helt anpassade till PC:n. Vid ett eventuelltgenombrott för NC:n ser företaget gärna sig självt som det nyaMicrosoft.

Men ett genombrott skulle också vara positivt för Oraclesdominerande affärsområde, databasprogram. En nätverksdatorsaknar hårddisk. Såväl användarnas personliga dokument som storaprogram måste därför lagras i en stor databas. Oracle ärvärldens absolut dominerande databasleverantör, med amerikanskaInformix och Sybase och, numera även, Microsoft (!) som främstautmanare.

De två förstnämnda har emellertid problem. Sybase växte bara medsex procent i fjol globalt, jämfört med Oracles 42 procent,samtidigt som bolaget gick med förlust. Värt att notera är attSybase svenska verksamhet går betydligt bättre. Informix gjordevisserligen en vinst i fjol, men hade ett katastrofalt förstakvartal. Istället börjar Microsoft utkristalliseras som Oraclesstörsta utmanare på området, med ett databasprogram för den egnaplattformen, Windows NT.

Förutom databaser är Oracles världens näst största leverantör avaffärssystem, efter tyska SAP. Även här bygger Oracles strategipå att nätverksdatorn ska slå igenom. Affärssystemet hållernämligen som bäst på att anpassas till att kunna fungera i ettnätverk av enkla NC-terminaler. Enligt Oracles resonemang kommerockså bytet från dyra, men onödigt kraftfulla, persondatorertill billiga nätverksdatorer att ge företag mer pengar över tillandra IT-investeringar, såsom nya affärssystem.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.