Tin Fonders norska innehav rasar på börsen: ”Meltdown?”

TIN Fonders norska innehav Meltwater har inlett 2022 med ett rejält ras. En norsk förvaltare frågar sig om bolaget bytt namn till Meltdown.
Carl Armfelt. TIN Fonder
TIN Fonder-innehavet Meltwater har fått en tuff start på börsen i år.

Den populära fonden TIN Fonder Ny Teknik har fått en tuff start på det nya börsåret. Per i går, måndag, hade fonden tappat 10%. Det framgår på fondbolagets hemsida.

Utvecklingen följer efter 2021, som förvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn i en uppdatering beskrivit som ett ”utmanande år för innovativa bolag och framför allt för deras aktier”.

Duon förvaltar också TIN World Tech. Båda fonderna är bland de 15 mest populära på Avanzas plattform. TIN Fonder Ny Teknik har drygt 145 000 ägare på plattformen. Motsvarande siffra för den globala fonden är knappt 93 000 personer.

Ett mindre innehav i World Tech-fonden är norska Meltwater som fått en blytung start på 2022. Aktien är ner 19% sedan årsskiftet och har backat en bra bit över 60% på ett år.

På tisdagen backar Meltwater-aktien ett par procent, men måndagen var desto blodigare. Detsamma gällde flera andra techaktier i Norge.

”Det här är vad som händer när räntorna stiger – då blir aktier med fantasi-multiplar väldigt impopulära”, säger fondförvaltaren Philippe Sissener till den norska tidningen Dagens Naeringsliv.

Tidningen noterar också att förvaltaren på Twitter frågat sig om Meltwater bytt namn till Meltdown.

TIN FONDER ÄR FEMTE STÖRSTA ÄGAREN

TIN Fonder äger nordiska aktier för 12,7 miljarder kronor. De har innehav i 57 olika bolag. Meltwater är det 27:e största, enligt Holdings databas. Fondbolaget är femte största ägare i Meltwater.

Det norska bolaget var ett av deras sämsta innehav under 2021.

“De innehav som bidragit mest till avkastningen under året var Straumann, Edwards Lifesciences och Nemetschek. Bland de innehav som har påverkat negativt finner vi Teamviewer, Meltwater och Nintendo”, har Armfelt och Sprinchorn skrivit.

TIN World Tech har presterat bättre än index sedan lanseringen i mitten av 2020. Men under fjolåret gick fonden sämre än sitt jämförelseindex.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.