”Trelleborg värderas för lågt”

Oscar Karlsson, som förvaltar Handelsbanken Sverige, om gamingsektorn, potentialen i ljudmarknaden och en lågt värderad industrikoncern.
”Trelleborg värderas för lågt” - oscar-karlsson-handelsbanken-700_binary_6985464.jpg

Trelleborg är ett innehav som går mot en omstöpning. Vad tror du om det?

– Ja, de ska bryta ut tio procent där det antingen måste ske förbättringar eller så blir det försäljning. Om man räknar bort dessa tio procent får man i huvudsak kvar två affärsområden: Sealing Solutions med 22 procents rörelsemarginal som står för cirka 30 procent av Trelleborgs försäljning samt affärsområdet Wheel Systems som gör traktordäck och också står för en tredjedel av intäkterna. Trelleborg handlas nu på p/e-tal på 11, 12 och jämförbara kvalitetsbolag värderas till 16–17 så värderingen är låg sett till de två främsta affärsområden som blir kvar, inte minst vad gäller Sealing Solutions. Om man ser till Wheel Systems så har försäljningen gått svagt, det såldes mycket traktordäck för 3–4 år sedan, men nu måste de snart bytas ut igen.

Vad säger du om Intrum efter sammanslagningen med Lindorff?

– Flera av de senaste kvartalsrapporterna har varit bra. Bolaget har tidigare sagt att de i slutet av 2020 ska tjäna 35 kronor per aktie, medan analytikerna tror det landar på 31 kronor per aktie. Även om bolaget skulle landa på analytikernas estimat kommer de ändå ha ökat sitt rörelseresultat med omkring 25 procent, vilket vore en fantastisk fin vinsttillväxt. Trots det värderas Intrum värderas som en bank med p/e-tal 8. Det beror sannolikt på att det finns en misstro mot bolagets mål samt att skuldsättningen har kommit upp efter sammanslagningen.

Embracer, tidigare THQ, har varit på tapeten efter en analys som florerade från The Analyst Group, och en debatt som har poppat upp är huruvida man får se fler uppdragsanalyser som går åt det negativa hållet. Hur ser du på det?

– Generellt ser vi att blankare allt oftare använder kanaler såsom Twitter etcetera för att skicka ut sina budskap. I det här fallet förefaller det vara en analysfirma i London som inte hade haft någon betydande kontakt med Norden tidigare, vilket skapade osäkerhet. En underliggande trend gynnar gamingsektorn kommande fem år: om 3G möjliggjorde Spotify och 4G Netflix så skapar 5G nya möjligheter för spelindustrin, gamingtjänster och spelutvecklare. Sedan tidigare har plattformen Steam tagit royalty för att spelutvecklarna ska ligga där, men nu har Epic (bolaget bakom spelet Fortnite) startat en egen plattform och istället för 30 procent tar de 12 procent från spelutvecklarna, vilket innebär att det, för varje hundralapp blir 18 kronor mer för utvecklaren. Och Embracer har lagt upp sina spel på Epics plattform, vilket innebär att snittet för royalty går ner, att mer pengar går till spelutvecklarna och att marginalerna kommer att öka. Embracer gjorde tidigare en förvärvsturné i klassikerlådan av spel, men nu ska de även göra remakes vilket har kostat mycket pengar – något som blankarrapporten också påpekade – men det intressanta är vad som händer med spelen om tre, fyra år när de kommer ut. De har 86 spel i sin pipeline så de är väl diversifierade och det är viktigt när man investerar i dataspelsutvecklare.

Och Paradox?

– De har haft ett år med tunnare nylanseringar och mest expansion på befintliga spel. Deras portfölj är uppskattad bland hängivna fans, men det har varit ett lugnare år på intäktssidan samtidigt som de har dubblat antalet anställda. Det kommer fyra titlar, bland annat ett som heter Crusader Kings 3 samt Empire of Sin. Det finns goda möjligheter till bra marginaler när intäkterna börjar komma.

Och vad tror du om Storytel på sikt?

– Jag tror att budskapet från kapitalmarknadsdagen står sig: ljudmarknaden växer med runt 20 procent kommande år och Storytel växer mer än det. Potentialen är stor. Bolaget var lönsamt i Sverige 2010 och 2015 och sedan valde man att investera och expandera i andra länder. Det är investeringstungt i början, och det är där vi står och har stått, men när man väl har kommit in i något nytt land så finns exempelvis Brott och Straff på det lokala språket hur länge som helst, vilket ger en stark inträdesbarriär mot konkurrens.

Kan man tänka sig att Amazons Audible eller någon annan skulle köpa Storytel?

– Självklart är Storytel en attraktiv tillgång. Men från bolagets sida tror jag inte att någon tänker i de banorna. Primärt handlar det om att komma in på nya marknader och innan bolaget synat de korten och ser vilka länder man når framgång i är det onödigt att tänka så.

Oscar Karlsson

Förvaltar: Handelsbanken Sverige

Förvaltat kapital 12,2 miljarder kronor

Utveckling 2019: +40,5 procent, hittills i år: +5,1 procent

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder