Triss i köpråd

En storbank, en omsorgsjätte och ett lufthanteringsföretag får köprekommendationer i veckans nummer.

Danske Bank är en klassisk universalbank. Danske Bank-aktien tar redan höjd för både penningtvätt-böter och stora kreditförluster vid en covid-19-driven lågkonjunktur. Därmed är aktiens risk-reward attraktiv redan nu. Vågar man gå en bit ut på riskskalan så är Danske Bank en nordisk bank på nästan europeisk rabattnivå. Rekommendationen blir köp.

Dubbla smällar smärtarHar du hög tolerans för eländiga nyheter och beredskap för en nyemission? Då är Danske Bank köpvärd.

Omsorgsjätten Attendos smäll i Finland sätter ljuset på hur politik kan möjliggöra eller kullkasta skattefinansierade omsorgsvinster. Attendo är i dag en illa omtyckt aktie.

På lång sikt ser vi dock privata alternativ som starka och nödvändiga inslag i omsorgen om det växande antalet äldre nordbor. Här har Attendo en bra position och vi är beredda att köpa aktien med ett par års investeringshorisont.

Växer med de äldreOmsorgsjätten Attendo har det svettigt i Finland och kommer drabbas av extra kostnader för covid-19. Aktien verkar nu ta höjd för långsiktig vinstpress.

Vågar man tro på att besparingsåtgärderna får effekt under de kommande åren så ser lufthanteringsföretaget Munters skapligt billigt ut. Skuldsättningen är hög, vilket skapar en osäkerhet för hur ett riktigt mörkt 2020 skulle påverka företaget. Finns till och med risk för nyemission? Inte omöjligt, men heller inte huvudscenariot. Vi tycker däremot att värderingen tar höjd för mycket av den osäkerhet som finns och sätter ett köpråd.

Munters har vädrat ut förlusternaLufthanteringsföretaget har genomfört stora besparingsprogram och nu också lämnat de europeiska datahallarna som länge dragits med förlust. Kan det vara dags för en turn-around? 

Den riktige optimisten hoppas på att Elektas samarbetspartner i form av den globala medicinteknikgiganten Philips ser strukturvärde och förvärvar hela Elekta. Det är en joker i leken. De långsiktiga tillväxtutsikterna är spännande. Men på kort sikt är osäkerheten stor med uppskjutna ordrar och försenade leveranser. Vi landar därmed i en neutral hållning.

Hack i kurvan för ElektaCoronakrisen har satt press på många medicinteknikbolag inklusive strålterapibolaget Elekta. På kort sikt är osäkerheten stor, men bolagets satsning på MR-Linacen Unity är spännande. 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här