Trump bannlyser Wechat från USA – Tencent faller kraftigt

President Donald Trump bannlyser kinesiska Wechat från USA i en exekutiv order, varpå ägaren Tencent faller kraftigt på börsen. Aktien är just nu ned nära 7 procent på Hongkongbörsen.
Trump bannlyser Wechat från USA – Tencent faller kraftigt - trump-900
Foto: Evan Vucci
Trump har för avsikt att säkra leveranskedjan för kommunikationsteknologier och tjänster. Appar som utvecklas och ägs av kinesiska bolag anses utgöra nationella säkerhetshot. Orden gäller även Bytedance som äger den populära videoappen Tiktok.

Enligt den exekutiva ordern samlar Wechat automatiskt in mycket data om sina användare, i likhet med Tiktok. Man pekar på att andra länder som Australien och Indien har börjat begränsa eller till och med förbjudit Wechat.

Bannlysningen kommer börja gälla inom 45 dagar.

Index som följer kinesiska teknikaktier både i Fastlandskina och Hongkong faller kraftigt i spåren av den exekutiva ordern.

Det sker mot bakgrund av att utrikesministern Mike Pompeo förmedlade tidigare denna vecka att man har för avsikt att ta bort “opålitliga” kinesiska appar från den amerikanska appmarknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.